För de flesta är det en självklarhet att kunna läsa jobbmejlen i mobilen. Men som generalmajor Fredrik Robertsson säger är det inte lika självklart inom Försvarsmakten, där han är cio.

– Idag har vi den möjligheten, men det är inte särskilt många år som vi har haft den. Att ta det vidare, och göra arbetsplatsen mer tillgänglig mobilt, är en resa som vi har påbörjat. Parallellt jobbar vi med att göra andra system, som ingen ska ha tillgång till utanför våra lokaler, ännu säkrare.

Fredrik har varit cio i snart tre år men varit i Försvarsmakten sedan sent 80-tal. En stor uppgift som cio är att modernisera Försvarsmakten som arbetsplats utan att göra avkall på säkerheten.

– Det handlar mycket om att säkerhetsklassificera information. Det är en ganska stor del av vår information som är öppen eller på nivån hemlig, restricted – det är ganska lite som är topphemlig.

Traditionellt kanske Försvarsmakten har dragit för mycket av sin information över en kam, och stängt in även öppnare information. Om cirka tre år vill Fredrik att det ska se annorlunda ut.

– När det gäller den öppnare delen vill jag göra den väldigt lik ett modernt företag, där folk kan jobba mer externt. Till exempel sitta i tunnelbanan och tidrapportera, beställa en resa och så vidare. Det ska man ju inte behöva vara inloggad inifrån våra lokaler för att göra.

Mycket av det som ska göra Försvarmakten till en mer modern arbetsplats lär också göra it billigare på sikt.

– En viktig del kommer att vara att konsolidera system. Vi har flera hundra it-system i Försvarsmakten, och om vi kan minska det med låt säga 25 procent finns det stor potential. Först blir det ju en kostnadspuckel, för det kostar att konsolidera, men den puckeln planar ut.


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!


Fredrik är en varm anhängare av agila arbetssätt, och har förändrat hur Försvarets it driver utvecklingsprojekt.– De flesta projekt vi driver idag driver vi helt enligt agila metoder. Jag tror inte det går att driva it-verksamhet i gamla vattenfallsmodeller, då blir systemet gammalt när det levereras och tekniken hänger inte med. Jag försöker införa en arbetsmodell där vi trycker ut mycket ansvar på ganska låg nivå i organisationen. Vi försöker hitta modeller som låter oss ha det agila arbetssättet men med en hög säkerhet på det vi gör. För där är vi unika – vi ställer helt andra krav på säkerhet än vad många andra gör på it-sidan.

För att hänga med i den snabba it-utvecklingen ska Fredrik starta ett innovationslabb, och bjuda in till samarbete med andra innovationslabb.

– Tekniken förändras så snabbt att man kan aldrig sitta på en myndighet och ha all koll själv, man måste på ett kontrollerat sätt ha en interaktion med de bästa i branschen, säger han.

Dock gör de unika säkerhetskraven att en stor del av innovationen lär stanna inom Försvarsmakten.

– Tanken är att frigöra en del av budgeten som det inte är specificerat exakt vad den ska gå till, där vi kan göra korta, intensiva arbeten i innovationslabbet.

Samarbetar ni något med andra svenska myndigheter, eller är er verksamhet för unik för det?

– Vissa delar av vår verksamhet är väldigt jämförbara med andra myndigheters. Jag tittar alltid på goda exempel hos andra myndigheter, träffar dem och pratar med dem. Nu levererar inte vi samhällstjänster på samma sätt, men precis som de jobbar med att levererar e-tjänster till medborgarna kan vi jobba med tjänster till våra anställda.

Men Försvarsmakten skiljer sig på ett viktigt sätt från andra verksamheter: mycket av det it-verksamheten gör är helt och hållet hemligt. Cyberförsvaret är inget Fredrik Robertsson kan berätta särskilt mycket om, mer än i generella ordalag.

CNO, som det heter på försvarsspråk, computer network operations, kostar mer än många tror. Det kräver en hel del folk med kostsam kompetens, berättar han.

– Den tiden är förbi när man trodde att man kunde bygga helt perfekta system. Man måste klara av att övervaka systemen och övervaka näten. Det är inget unikt för oss, men någots om är unikt är att vi också behöver den aktiva eller offensiva förmågan, vi ska ju också kunna ta oss in i andras it-system, säger han.

Läs också:
Enorma besparingar på Ericsson – han kan bli Årets CIO
Hon kan bli Årets cio – digitaliserar Capio mot ”digi-fysisk” succé