Analyshuset Gartner fortsätter sin tradition med att lyfta fram tio strategiska tekniktrender när det lackar mot nytt år. Trenderna rubriceras som ”för 2019”, men spådomarna sträcker sig egentligen över de kommande tio åren.

Lågoddsaren blockchain var med på listan även förra året, liksom så kallade digitala tvillingar. Förra årets ”immersiv användarupplevelse” har bakats ihop med förra årets chattbottar under en och samma rubrik i år.

På en punkt verkar analyshuset ha vänt en smula: det som förra året kallades ”cloud to the edge”, att små edge-enheter drar hjälp av molnet, är i år inbakat i ”empowered edge”, som handlar om den motsatta utvecklingen att edge-enheterna klarar av mer själva.

I övrigt genomsyrar AI mycket, precis som förra året. Här är analytikernas 10 strategiska tekniktrender för 2019.

1. Tekniken tar egna beslut

Trend nummer ett på listan är autonoma maskiner. Robotar, självkörande bilar, båtar och drönare. En jordbruksmaskin kan vara en autonom åkerrobot. De använder AI för att interagera med omgivningen.

Även fast monterade maskiner kan förstås ta beslut på egen hand, liksom renodlad mjukvara.

Och framtiden för AI kommer allt mer att drivas av samarbetande system, som exempelvis drönarsvärmar, skriver Gartner. Men analytikerna påminner oss om att artificiell intelligens kommer bäst till sin rätt när det gäller snäva, väl definierade arbetsuppgifter. AI går inte att jämföra med den mänskliga hjärnan.

I alla fall inte 2019.

2. Algoritmer augmenterar analyser

Datamängderna bara växer och växer, långt bortom vad mänsklig personal kan överblicka. Till vår hjälp tar vi istället automatiserade algoritmer. Allt mer sådan funktionalitet byggs in i data- och analysplattformar, och det öppnar helt nya möjligheter till insikt. Augmented analytics, eller förstärkt analys, är Gartners rubrik på detta.

År 2020, spår analytikerna, kommer mer än 40 procent av data science-arbetet att vara automatiserat.

Verktygen når också ut till fler och fler. Antalet människor som jobbar med avancerad analys utan att kunna titulera sig ”data scientist” växer fem gånger så fort som antalet dataproffs. Nya gränssnitt ska göra arbetet så lätt att vem som helst kan sköta det.

– Tänk dig en värld där vi använder vanligt språk, där en säljchef kan fråga ”Vilka är de största sakerna som kommer att påverka min försäljning nästa månad, och ifall jag når målen eller inte”, säger Gartners chefsanalytiker David Cearley.

Förhoppningsvis ska den här utvecklingen leda till att företag förstår sig själva och sina kunder bättre.

David Cearley
Foto: GartnerGartners David Cearley.

3. AI-driven systemutveckling

Först kom AI-verktyg för ”data scientists” – nu kommer det AI-verktyg för utvecklare, som gör det möjligt för dem att bygga in AI i applikationer utan experthjälp. Dessutom får själva utvecklingsverktygen mer och mer AI-driven funktionalitet: augmenterad analys, automatiserad testning, AI-genererad kod och annan automatisering.

Gartner ser också framför sig hur AI klättrar allt högre i utvecklingsstacken, eller utvecklingsarbetets värdekedja. AI får verksamhetskompetens och hjälper till med lösningsdesign.

Sammantaget leder detta till att utvecklare kan göra mer själva, utan experthjälp, och att icke-utvecklare kan ta fram viss mjukvara utan utvecklarhjälp.

4. Digitala tvillingar

Utvecklingen går fort på området ”digitala tvillingar”. Det handlar om hur man med hjälp av sensorer kan skapa virtuella kopior av saker.

– Du kan få en exakt virtuell tvilling till din bil – inte bara av vilken bil som helst, säger analytikern Daryl Plummer.

Daryl Plummer
Foto: GartnerGartners Daryl Plummer hälsar framtiden an.

Men nu tänker sig Gartner att företagen tar ett steg till och skapar digitala tvillingar av sina verksamheter där allt övervakas i realtid och man kan se var det finns tidstjuvar och få bort dem ur processerna.

Ett exempel som lyfts fram är Siemens som skapade en digital tvilling för att se flödet från order av gods till betalning såg ut. Den utvidgades sedan till 90 andra platser och dessutom lade man in en social plattform för de 1 800 som arbetade med just detta på företaget. Det ledde till att automatiseringsgraden ökade med 24 procent.

I sådana här fall kan personal behöva övervakas i arbetet i hög grad, vilket inte brukar vara populärt. Gartner tror att det blir verklighet ändå.

– Det här kommer att hända. Potentialen är så stor – för första gången kan vi se hur vår verksamhet arbetar på riktigt i realtid och göra simuleringar. Tidigare försök har aldrig lyckats, för då har vi gissat oss till hur människor arbetar, säger Daryl Plummer.

5. ”Empowered Edge” – enheter blir starkare och smartare

Edge computing är i princip motsatsen till datacenter: data behandlas där det ska samlas in och användas, eller så nära som möjligt. Fördelen är att det kan gå riktigt, riktigt snabbt.

Än så länge har den här trenden mest märkts i den industriella IoT-världen, men Gartner spår att den kommer att sprida sig. De närmaste tio åren kommer allsköns enheter att få fler sensorer, mer lagring, mer processorkraft och mer inbyggd AI. Och om det låter abstrakt så är ett av Gartners exempel något så konkret som mobiltelefonen.

5G är förstås på tapeten nästa år, och det är en av de huvudsakliga drivkrafterna bakom den här trenden.

Det är på den här punkten Gartner gjort något av en vändning sedan förra året. Då var det ”cloud to the edge” som gällde, i princip motsatsen.

Men datacentren behövs fortfarande – ja, de blir bara än viktigare. Ju bättre olika små enheter blir, desto mer kan de också förstärkas med molntjänster.

– Molnarkitektur används för att leverera och hantera kapacitet ut till edge-enheterna, säger David Cearley.