Malin Persson blir ny cio på Apotek hjärtat. Hon har lång erfarenhet från olika roller inom H&M, närmast som it-ansvarig för Sales Store, ett jobb hon gjorde i fem år.

Malin tillträder tjänsten som cio i april och tar vid efter Ingo Paas, som slutar på Apotek hjärtat.


Snabbväxaren rekryterar sin första cio

Affärssystemsspecialisten Orango förstärker med en cio för att hantera den växande organisationen. Under 2018 växte företaget från 110 till 230 anställda, spridda på sju orter istället för fyra. Lars Mantefors kommer in som cio med strategiskt ansvar för att bygga den it-plattform som ska stödja Orangos vidare tillväxt.

Lars Mantefors
Lars Mantefors blir cio på Orango.

– Efter att ha följt utvecklingen på Orango de senaste åren från utsidan och även haft förmånen att i ett halvår arbeta med Orango som kund så känns det otroligt inspirerande att nu komma in i en ny roll som cio på Orango. Att Orango andas tillväxt, kreativitet och positivism för att inte nämna alla kompetenta medarbetare gjorde det väldigt lätt att ta beslutet att hoppa på tåget när frågan kom upp. Jag ser fram emot att få vara en del av Orango och den spännande resa som vi är på, säger Lars Mantefors.

– Vår tillväxtresa har bara börjat och vi bygger nu en organisation för att klara detta. Att tillsätta en cio ligger helt i linje med vart vi är på väg, och vi har ett stort behov av att centralisera frågor som rör våra it-processer, säger Daniel Vesterberg, coo på Orango.

Lars har tidigare erfarenhet från cio-roller på bland annat Granngården och Sängvaruhuset Sova. Det senaste året har han frilansat som it-konsult, varav sex månader hos Orango.

– Lars har lång erfarenhet från liknande roller och vi är såklart väldigt glada och stolta över att knyta honom till oss, säger Daniel Vesterberg.


Klart med cd&to till Schibsted

I slutet av 2018 satte mediejätten Schibsted ihop en ny ledningsgrupp. Nu är det klart vem som blir cd&to: Sven Størmer Thaulow, tidigare managing director för Cisco i Norge och på Island.

– Schibsteds ledningsgrupp är nu komplett i och med att vi kan tillkännage att Sven Størmer Thaulow har tackat ja till rollen som vår chief data & technology officer, säger Kristin Skogen Lund, vd på Schibsted, som själv började på företaget den 1 december.

Sven Thaulow
Foto: Comoyo/TelenorSven Størmer Thaulow.

Thaulow har mer än 15 års erfarenhet från stora kommunikations- och it-företag som Telenor och Cisco. Han börjar på Schibsted i mars.

– Vi behöver dra mer nytta av våra möjligheter att samla in och behandla data för att utveckla våra erbjudanden till konsumenter och annonsörer. Sven har varit med och byggt data- och teknikplattformar för att leverera effektiva tjänster till miljoner kunder världen över. Han är en erfaren teknisk ledare inom mobilt, data och digitala tjänster och vi är stolta över att få med honom i teamet, säger Skogen Lund.

Hemmamarknaden Norden ligger långt fram i digitaliseringen, och här tar Schibsted sitt avstamp när det gäller att vidareutveckla erbjudanden och tjänster och testa nya lösningar.

– Allt vi bygger bör baseras på en stadig grund, som säkerställer vår kontinuerliga leverans som pålitlig dataleverantör och ansvarsfull hantering av användardata. Jag ser fram emot att jobba med ett team av begåvade dataspecialister och teknikentusiaster. Tillsammans ska vi se till att Schibsted fortsätter vara en spännande arbetsplats för ingenjörer och produktuvecklare, säger Størmer Thaulow.


Västeråsare tar över på Stockholms universitet

Linn Myrhman
Linn Myrhman.

Den 1 februari blir Linn Myhrman chef för Stockholms universitets it-avdelning. Hon kommer närmast från en chefspost på it-avdelningen på Skatteverket.

Linn har varit på Skatteverket sedan 1999, från 2002 i olika chefspositioner och som strateg. De senaste sex åren har hon varit chef för Applikationsenheten. Hon har även arbetat som it-konsult.

– Jag är mycket motiverad inför uppdraget på Stockholms universitet. Det är en oerhört spännande och samhällsviktig verksamhet som jag ser fram emot att bli en del av, säger hon.

Linn Myhrman bor i Västerås. Sin teoretiska utbildning har hon fått vid Mälardalens högskola och ett Executive Leadership-program vid IFL Handelshögskolan (numera SSE Executive Education).

Förvaltningschef Eino Örnfeldt är nöjd med rekryteringen:

– Universitetssektorn står inför stora utmaningar när det kommer till digitalisering och datalagring. Ett väl fungerande it-stöd och säker informationshantering är viktiga förutsättningar för detta och centralt i utvecklingen av verksamhetsstödet. Jag är väldigt glad över att vi lyckats rekrytera Linn till Stockholms universitet. Hennes gedigna erfarenhet som ledare som bland annat innefattar utveckling av kundnära tjänster och strategisk it-utveckling är något som jag är övertygad om kommer att bidra till utvecklingen av it-verksamheten vid universitetet, säger han.


Han går från Lindex till Collector

Jonas Björkman har utsetts till ny cio i Collector. Han kommer senast från Lindex, där han varit cio sedan 2006. Han har också erfarenhet från bland annat Semcon.

– Jonas har en god historik när det gäller att utveckla affärsnära, agil och kostnadseffektiv IT. Vi är mycket glada över att välkomna honom till Collectors ledning, säger Martin Nossman, vd på Collector.

Jonas Björkman
Jonas Björkman.

– Collector är ett entreprenörsdrivet, innovativt företag och har en framstående position i en bransch under snabb förändring. Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med mina nya kollegor fortsätta utveckla Collectors tjänster i nära samarbete med affärsverksamheten, säger Jonas Björkman.

Jonas Björkman tillträder tjänsten under våren och efterträder Magnus Lenngren som varit tillförordnad cio sedan Camilla Dorvall lämnade bolaget.


Forefront-konsult blir cio på nya Biometria

Robin Grelz
Robin Grelz.

Robin Grelz är ny it-chef på Biometria, en organisation för virkesmätning och -redovisning. Han kommer närmast från Forefront Consulting i Sundsvall.

Biometria är en alldeles nybildad konstellation, och bildades genom en sammanslagning av föreningarna SDC, VMF Nord, MVF Syd och VMF Qbera. ”Ny organisation, nya möjligheter”, hälsar Robin Grelz i en Youtubevideo.


Digitalchef på plats på Pulsen

Jonas Toftefors kom i november in som cdo på Pulsen. I den rollen ska han verka som ett stöd för att modernisera arkitektur, rutiner och processer inom bolagen, samordna bolagen sinsemellan, och identifiera verktyg och processer som gör nytta och skapar effektivitet.

Jonas Toftefors
Foto: Nadia Tahir, Pulsen.Jonas Toftefors.

– Digitalisering handlar inte bara om teknik. Det är kombinationen av organisation, arbetssätt och teknik som skapar digitalisering. Det handlar mycket om människorna, och att vi behöver bli ännu modernare för att kunna leverera moderna lösningar. Jag kommer att vara lead från teknikperspektivet i de processerna, men även jobba nära HR, säger Jonas Toftefors.

– Jag vill genom teknik realisera affärsvärde, utan att det blir för stora projekt. Och få idéer hela vägen ner i asfalten, säger Jonas Toftefors.

Han kommer närmast från en roll som cio på Kvdbil, men har tidigare jobbat på Pulsen Production, bland annat som enterprise-arkitekt.


Stefan Ingelgård till Azets

Stefan Ingelgård
Stefan Ingelgård.

Stefan Ingelgård slutar som head of IT på Movestic liv & pension och går till Azets, som levererar ekonomi- och lönetjänster, där han leder det nya affärsområdet Technology.

– Jag har suttit som köpare på Azets kundsida och tror på företaget. Uppdraget är stort och komplext och jag tror det finns stor potential att göra skillnad, vilket passar mig bra. Det finns mycket kunskap och kompetens bland Azets personal som våra kunder behöver. Rådgivning inom it-frågor blir en allt viktigare del av kundernas administrativa processer, vilket vi kommer att bidra med. Vi kommer också bredda vår produktportfölj med programvaruförsäljning till nya och befintliga kunder och vi kommer bli bättre på att jobba med våra partners i vårt erbjudande till kund, säger han.

Stefan Ingelgård har tidigare varit cio på Kronans apotek och i konsultbranschen på Forefront.


Ny it-chef på Höglandet

Marina Brtan är ny chef för Höglandets it, de småländska höglandskommunernas gemensamma it-avdelning (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda). Hon kommer närmast från Evry och IBM.

Tidigare it-chefen i Höglandet, Jenny Kongseryd, lämnade i våras för en tjänst som area manager för Semcon Engineering Services i Jönköping. Margaretha Forss, med egna företaget Agera AB, tog rollen som tillförordnad it-chef från april till december.

Läs också: 
Nysvidade datacentergänget plockar trio från rivalerna
Atlantångaren på rätt kurs igen – molnet och ai lyfter IBM