Trots att 74 procent av de svenska vd:arna oroar sig för att it-angrepp ska hota tillväxten är företagen sämre förberedda än i många andra länder. Det visar en ny undersökning från revisionsföretaget PWC där 1 400 vd:ar runtom i världen tillfrågats, varav 30 svenska.

– Vi i Sverige är duktiga på innovation men vi har inte riktigt tagit säkerheten på allvar, vi har en digital säkerhetsskuld att arbeta av, säger Jakob Bundgaard som är ansvarig för cybersäkerhet på PWC Sverige.

Bara 69 procent av de svenska företagen uppger att de är ”resistenta mot cyberhot” – det vill säga har hög motståndskraft mot attacker och förmåga att återhämta sig snabbt. Motsvarande siffra på global nivå är 75 procent och i Europa säger sig 81 procent av företagen att de är resistenta.

Jakob Bundgaard
Jakob Bundgaard, PWC.

Jakob Bundgaard tycker sig se en förändring till det bättre bara under det senaste året.

– Men det är inget man ändrar över en natt och det tar ett litet tag innan vi kommer ikapp.

Framför allt handlar det om att företagsledningar och styrelser måste ta frågorna på allvar konstaterar han. Där måste också företagen bli bättre på att lyssna till sina it-säkerhetschefer och cio:er.

– Vi har sett i tidigare undersökningar vi gjort att de grupperna ofta rapporterar till andra än vd och att information inte når fram hela vägen. Man måste bli bättre på att ta del av deras kunskap. De här frågorna måste in på företagsledningens och styrelsens agenda.

För att lyckas är det också viktigt att företagen samverkar i högre grad och delar kunskap enligt Jakob Bundgaard.

– Att höja medvetenheten hos de anställda är också avgörande. De är ofta den svagaste länken för it-säkerheten, säger han.

Samtidigt som de svenska företagens säkerhetstänkande ökar så är de också fortsatt mycket fokuserade på innovation. Bara 29 procent av de svenska vd:arna ser någon anledning att begränsa datainsamlandet för att hantera utvecklingen av AI. Runtom i världen finns en större skepsis – 52 procent av vd:arna globalt och 41 procent av de europeiska vd:arna anser att det bör finnas begränsningar.

Läs också: 
Därför har marknaden för företags-pc exploderat
Här är den nya måltavlan för attacker med ransomware