It-yrkena har länge betecknats av ett överflöd av akronymer – många av dem påhittade på ett lite krystat sätt för att fånga in det unika med den ena eller andra rollen.

Men en av de initialförkortningar som visat sig långlivad och som kommit att användas allt mer är cio, chief information officer. Och den här förkortningen har fått nytt liv – eftersom cio nu också kan stå för chief innovation officer. Allt fler i rollen väljer att kalla sig just detta. Det skriver vår amerikanska systersajt CIO.com.

Det är till och med så att en del tror att ordet innovation med tiden kommer att ersätta information. Men under tiden är det vitalt det finns en god relation mellan de båda cio:erna. Det säger Patrick Sells, som har titeln chief innovation officer på den digitala banken Quontic.

– De här två rollerna är symbiotiska till sin karaktär, och jag tror att över en chief information officer med tiden kan utvecklas till den ultimata innovationschefen.

Även om chefer för innovationsfrågor har funnits i flera år har rollen ökat i synlighet allt eftersom företagen påbörjat sina digitala transformationsinitiativ, som ofta kräver att cio: er arbetar tillsammans med, ja, cio: er.

– Jag tror att den titeln," information”, kan försvinna och att man bara har en innovationsansvarig och att rollerna så småningom smälter samman," säger Sells.

Forskare som CIO.com talat med håller med om den här slutsatsen – eftersom de här båda rollerna ofta i slutändan har samma mål, att skapa gemensamma resurser för innovation för både individer och grupper, och sedan bygga en portfölj av detta. cio:er (i meningen chief information officers) har ofta enorm erfarenhet av detta. Innovation är också en symbol för positiv förändring.

Eftersom företag investerar mer i innovation än någonsin tidigare kämpar många med att vägleda sina grupper, hitta synergier och realisera värdet i sina projekt. Experter på området ser rollen som chief innovation officer som tvåfaldig. För det första handlar det om att säkerställa att grupperna har de resurser som krävs, i form av tillgång till kunddata, processer, produkter och tjänster, för att kunna hitta nya sätt att skapa innovation.

Den andra rollen handlar om att samordna portföljen av innovationssatsningar, som företaget investerar i.

Effektiva chief innovation officers börjar med att coacha sina grupper, så att arbetet sker disciplinerat och funktionellt med fokus på affärscase och lösningar, enligt CIO.com.

Läs mer:
It-chefen rundas allt oftare helt vid it-inköp – ”ökad säkerhetsrisk”
Här är hemligheterna bakom högpresterande it-team