Över 100 cio:er från 17 länder var nominerade och priserna delades ut i fem kategorier: storföretag, små och medelstora företag, innovation, mångfald samt hållbarhet.

I kategorin storföretag vann norska Equinors cio Åshild Hanne Larsen, vars långa tjänst i olje- och gasjätten särskilt lyftes fram.

­– Åshild Hanne Larsens resa från städare och cateringassistent som skrubbade hytter på oljeriggar för 16 år sedan till cio och vice vd på ett energibolag med 61 miljarder dollar i omsättning är oerhört imponerande. Initiativen Åshild och hennes team driver transformerar inte bara organisationen från topp till botten, utan berikar även hela tech- och näringslivslandskapet i Norge, säger jurymedlemmen Edward Qualtrough, redaktör på CIO UK.

Positiv påverkan på det norska näringslivet

– Att arbeta med styrelsen kring digital affärsutveckling, att demokratisera data i hela företaget och möjliggöra innovation bottom-up har en enorm inverkan på Equinor. Men det är avtrycket Åshild Hanne Larsen gör utanför hennes egen organisation som kanske är mest imponerande – Microsoft har öppnat två datacenter i Norge tack vare relationen med Equinor och Åshild, något som kommer ha en positiv påverkan på det norska näringslivet. Dessutom har runt 80 procent av de startups som gått igenom Equinors Techstars Energy Accelerator-program tecknat kontrakt med stora energibolag och fått in finansiering på i snitt 2 miljoner dollar.

Två cio:er som delade andraplatsen fick särskilt beröm: Fernando Lucero på Iberdola i Spanien, och Carlo Bozzoli på Enel i Italien.

I kategorin små och medelstora företag vann Morten Gade Christensen, cio på Bankdata i Danmark. Juryn hyllade dels Bankdatas enkla, innovativa lösningar som gått hem hos kunderna, dels dess styrningsmodell som driver ansvarsfull innovation. På andra plats kom Stefan Würtenberg, i dag cio på tyska bläcktillverkaren Marabu, som prisades för sin tidigare roll på postboxtillverkaren Renz.

Innovationspriset tilldelades Victor de Ávila Rueda, cio på spanska byggjätten Sacyr. Juryn hyllade hans arbete med ”talent swarms” och förmågan att lösa problem i realtid genom att samla experter i en spelifierad miljö. Andrapristagare blev Emiliano Sorrento, cio på Roms flygplats, och Chris Zissiz, Europabaserad cio på fastighetsjätten JLL.

Mångfaldspriset fick Miao Sung, cio på Mars i Belgien.

Bygger en innovativ kultur med nöjda medarbetare

– Som företagsledare är det inte längre tillräckligt att bara erkänna att mångfald är en viktig fråga för företaget. Som global cio på Mars har Miao Song gått från “varför” till “hur” genom en serie program som påverkar mångfalden i it-organisationen på chefsnivå, som vårdar pipelinen av nya talanger in i techsektorn, och där initiativ från it-funktionen sprids till andra delar av företaget för att hjälpa till att bygga en mer innovativ kultur med nöjdare medarbetare, säger Edward Qualtrough.

Hållbarhetsutmärkelsen gick till Piotr Slomianny, cio och cfo på polska vatten- och reningsverksbolaget Miejskie Przedsiebiorstwo Wodociagow i Kanalizacji.

– Piotr och hans team har implementerat ny teknik för att minska vattenförluster och pipelinefel samtidigt som organisationens effektivitet och kundernas nöjdhet har ökat.

Måndagen den 16 december delar CIO Sweden ut det svenska priset Årets CIO vid en gala på Berns i Stockholm. Finalisterna läser du om här.

Läs också: Nu tvingas även företagens ledning att agera agilt

Fakta

IDG:s varumärke CIO har hyllat cio:er vid prisutdelningar i över 15 år och i mer än 20 länder. 2019 är det första året som CIO delar ut priser på europeisk nivå, ett IDG-samarbete mellan CIO-redaktörer från Tyskland, Spanien, Nederländerna, Frankrike, Italien, Polen, Tjeckien, Danmark, Turkiet, Benelux och Sverige.

Juryn har bestått av:

  • Fernando Munoz, chef för CIO Executive Council, Spanien
  • Mervi Lampinen, it-direktör på MSD Sharp & Dohme
  • Edward Qualtrough, redaktör CIO UK
  • Monika Plocke, chef för mjukvaruutveckling, Nordea
  • Wendy Pfeiffer, cio på Nutanix
  • Michael Loechle, cio på ABB Power grid
  • Araceli García, chef för Group IT på IAG GBS
  • Guus Dekkers, cio på Tesco