Den 14 december delar vi ut CIO Awards för 16:e året i rad. Där prisas Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. I år sker prisutdelningen digitalt och coronasäkert i stället för vid den traditionella galan på Berns salonger i Stockholm. Vinnaren utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter.
Nu står det klart vilka projekt som kan vinna utmärkelsen Årets digitala projekt:
Connected Automated Truck (CAT) – Ericsson, Einride, Telia, Carmenta
Projektet CAT har testat och demonstrerat hur en helt förarlös elektrisk lastbil kan styras på distans genom 5g från ett kontrollrum. CAT är ett konkret exempel på hur företag med teknologi i framkant kan samarbete för skapa nya segment i marknaden men samtidigt bidra som en ledande aktör för andra att följa. Genom lyckad integration av tekniken i en autonom elektrisk lastbil kombinerat med 5g har projektet lyckats manövrerat ett fordon över Sveriges gränser.
Uttagsplaneraren – Min Pension

Syftet med projektet Uttagsplaneraren har varit att skapa en användarvänlig tjänst som ska knyta samman alla komplexa parametrar som påverkar ens pensionsuttag. Projektet har varit ett samarbete mellan staten och privata pensionsaktörer där de tillsammans, genom Min Pension, har arbetat fram en lösning på pensionskrånglet – där slutanvändaren står tydligt i centrum. I dag har ett 30-tal privata pensionsaktörer anslutit sig till tjänsten, och flera andra står i kö.
Crowd Insights – Telia
Projektet Crowd Insights startades för att skapa nya intäktsströmmar genom tjänster kopplade till de otroliga mängder data som Telia har tillgång till som telekomleverantör. 1,5 miljarder datapunkter har hittills använts bland annat för att se människors rörelsemönster i samhället och genom det effektivisera kollektivtrafiken, men möjligheterna är betydligt större. Under 2020 ingick Telia ett samarbete med Folkhälsomyndigheten, där företaget genom att bistå med data har kunnat ge myndigheten bättre underlag till att fatta beslut under coronapandemin.
Emergency Medical by Drone – Everdrone, SOS Alarm, Karolinska Institutet

Syftet med projektet har varit att undersöka om den forskning som Karolinska Institutet bedrivit kring möjligheterna att använda drönare för att flyga ut hjärtstartare är möjlig att omsätta i praktiken. Everdrone har tillsammans med SOS-alarm och Karolinska Institutet lyckats erhålla unika flygtillstånd och bevisat att tekniken har en betydande roll i framtidens sjukvårdarbete. Den potentiella vinst som skulle kunna genereras både ekonomiskt och i människoliv innebär en stor samhällsnytta.
AIDA – Biometria
Genom automatisering av manuella processer har Biometria fört in AI i en gammal, och i vissa fall lite motsträvig, bransch. AIDA kallas den robot som mäter och uppskattar virkestravar efter att ha blivit tränad med hjälp av 150 000 bilder från fjärrmätning. Tanken är att detta projekt ska flytta arbetsplatser från industrin till datorn. I dag finns AIDA på tre platser i Sverige och genererar kostnadsbesparingar för mätningsprocessen på 9 procent.
Läs också: Finalisterna klara: de kan bli Årets CIO 2020
Läs också: CIO Awards 2020: De kan bli årets hållbara projekt