Einride är ett teknikföretag som agerar i åkeribranschen. Ambitionen är att vara med och driva på eltransporter och självkörande fordon – att åstadkomma det som ibland kallas disruption. Få en hel bransch att ta klivet till helt ny teknik och nya affärsmodeller.

För att lyckas med det har man bland annat utvecklat ett självkörande transportfordon – kallad pod – som inte ser ut som något annat som rullar på vägarna. Det ser ut ungefär som en vit husbil, men utan förarhytt. Podden rullar på el och är självkörande och den är i bruk redan i dag, poddarna kompletteras med manuellt körda eldrivna lastbilar. Ellastbilarna används redan av bland annat matvarukedjan Lidl och dryckföretaget Oatly. Sedan förra året kör också en av poddarna förarlöst ungefär 100 meter på allmän väg mellan två av Schenkers lager i Jönköping.

Plattform med ruttplanering

I juni lanserade Einride också en plattform för att förmedla hållbara transporter mellan olika aktörer. I plattformen – med namnet Einride Freight Mobility Platform – finns också en app för ruttplanering med hjälp av avancerad optimering och en som ger förarna uppdatering om rutten och laddstatus för lastbilen.

Till det kommer också teknik som man utvecklar för självkörning och fjärrövervakning.

– Vi är i grunden ett teknikbolag även om vi vänder oss till åkerier, säger Pär Degerman som är cto på startupen och en av fem finalister till utmärkelsen Årets CIO vid CIO Awards.

Han har varit med på resan i tre av företagets fyra år men har ägnat sig åt autonoma fordon i 17 år. Från att ha doktorerat om självkörande fordon kopplat till Volvo Personvagnar har han också 12 år på Scania där han arbetade med uppkopplade fordon och även ett år på Volkswagen i ryggen.

– När jag klev in på Einride fanns ingen teknik att tala om egentligen. Vi var ett par ingenjörer som började bygga det vi har nu. Hela den teknikstack som vi erbjuder med en plattform med avancerade logaritmer för ruttplanering, gränssnittet mot våra kunder, webbsidor, appar, rapportgenerering. Och integrationer så att våra lösningar fungerar med de system som används av våra kunder.

Skapa ekosystem

Just integration är viktigt när man som Einride har som mål att ställa om en hel bransch konstaterar han.

– Ska vi bli framgångsrika måste vi skapa ett stort ekosystem eftersom vi arbetar inom landbaserade transporter där aktörerna är många. Vi arbetar med standardiserade gränssnitt och är duktiga på att integrera.

I vissa fall är kunderna inte så digitaliserade så man ser till att kunna hantera även kommunikation via e-post, manuella ftp-servrar – och papper.

Så ska Einride stöpa om transportbranschen – tre stora teknikskiften driver på
Pär Degerman.

– Vi behöver ha en beredskap att kunna hantera även information på papper via ocr-avläsning men vi har inte behövt utveckla det ännu.

Trodde du att det skulle gå fortare att utvecklingen med självkörande fordon skulle gå snabbare när du började arbeta med det?

– Tja, jag är som Skalman. Jag tror inte så mycket utan att veta. Jag har inte direkt direkt tänkt mig hur fort det ska gå. Men det man kan säga är väl att marknaden nu börjar förstå var det passar att ersätta vanliga bilar med bilar utan ratt.

Och det handlar inte om att ta bort alla bilar på en gång och ersätta dem med förarlösa enligt Pär Degerman.

– Under överskådlig tid finns det plats för båda modaliteterna. Det finns tillfällen när en robotbil inte fungerar lika bra som en manuell. Samtidigt kanske man inte måste vänta tills de autonoma bilarna kan köra i New York i rusningstid utan använda dem på andra ställen.

Tre stora teknikskiften

Däremot är det tydligt att vi kommit till den punkt där tre stora teknikskiften nu driver på för en elektrifierad och på sikt allt mer autonom fordonsflotta.

– Den första är en trend som hållit på ganska länge men som är en stor revolution och det är uppkoppling. Att våra datorer pratar med andra datorer och delar data. Den andra megatrenden är elektrifiering och den tredje megatrenden inom vägtransporter är automatiserade fordon, säger Pär Degerman.

– Att få vara med och stå mitt i det är jag väldigt tacksam för.

När det gäller de två senare trenderna handlar det om att överhuvudtaget klara av de krav på transporter som vi har.

– Om vi ska kunna transportera oss utan att köra vår värld i botten måste vi antingen sluta resa – eller om vi vill behålla kapaciteten att transportera oss måste de elektrifieras.

När det gäller självkörande fordon handlar det också om att skapa en ökad transportkapacitet utan att det kräver fler förare – de kanske helt enkelt inte räcker till. Men det betyder inte att alla de jobben försvinner utan att de transformeras tror Pär Degermark.

– Det kommer alltid att finnas plats för människor när systemen inte går enligt plan. Och det gör de ju aldrig fullt ut. Troligen får de en bättre arbetsplats där de kan komma hem till sin familj när jobbet är slut.


Radikalt bättre med 5g

Hittills har Einride arbetat på utan att 5g byggts ut i Sverige. När det kommer på plats blir förutsättningarna radikalt bättre för självkörande fordon.

– Den dag vi rullar ut autonoma fordon på bred front är vi behjälpta av finesserna i 5g. Som att man delar upp bandbreddan och kan göra olika prioriteringar i trafiken. Det gör att även om man kommer in i ett område med mycket folk som använder sina mobiler så riskerar man inte att inte få plats i nätet.

Einrides datainsamling för transporter är också till hjälp när väl 5g-utrullningen ska ske konstaterar Pär Degerman. Eftersom 5g-nätet inte främst drivs av konsumenternas krav som tidigare mobilnät utan i stället av var olika företag har sin verksamhet så kan operatörerna inte använda sina gamla strategier där befolkningstätheten styrt.

– Vi har data för olika sträckor och vet var masterna borde stå. Så på så sätt kan vi hjälpa till med infrastrukturutbyggnaden – vi pratar med dem aktivt och visar de data vi kan. Det är värdefullt för dem.

Växt snabbt

Under de tre åren Pär Degerman varit på plats har också företaget vuxit rejält – från 10 medarbetare när han klev in till drygt 80 i dag och det har inneburit att organisationen har behövt styras upp på vägen.

– Det händer något när man passerar 20 personer. Innan dess vet alla allting som händer hela tiden och det spelar inte så stor roll vad alla gör. Men efter det så gäller det att bli mer tydlig – sätta ansvarsområden, planera och se till att det finns en fungerande kommunikation. Annars riskerar man att några börjar gå sin egen väg och sätta egna mål eller att det uppstår konflikter.

Hur är det då att vara cto på en teknikdriven startup? Slipper du rollen att förklara vad tekniken kan göra för de andra?

– Nej, inte alls. En stor komponent i mitt jobb är att förklara vad tekniken kan vara – möjligheter och svårigheter. Både internt och externt. Kanske är den pedagogiska komponenten rentav högre när man är på ett bolag som inte följer någon mall utan allt hela tiden är helt nytt.

På Einride finns inget systemarv som krånglar till det – men också det har fördelar och nackdelar tycker Pär Degerman.

– Det kan också vara skönt att ha en karta – så här brukar vi göra. Men vi har ingen manual så ansvaret faller alltid tillbaka på oss som bygger. Vi kan aldrig skylla på något gammalt skitsystem med Cobol i botten, säger han.

På CIO Awards den 14 december utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter. Var med och heja fram vinnarna därifrån du befinner dig.

Läs också: Digital tvilling optimerar ångproduktionen i pappersbruket

Fakta

Pär Degerman är cto på Einride och en av fem finalister i årets CIO Awards. Så här svarar han på frågor om sin syn på rollen:

Om du skulle beskriva cto/cio-rollen – vad skulle du lyfta fram?
– Jag tror många skulle lyfta fram tekniken men ännu viktigare är faktiskt organisationen och människorna. Bolaget mäts på den potential det har i framtiden men den teknik vi bygger i dag är inte superrelevant då. Vem använder en tio år gammal mobil? Nej. den påverkan vi har imorgon beror på hur bra vår organisation mår och hur väl den kan innovera.

Vad behövs för att bli en bra cto/cio?
– Framför allt måste man vara ödmjuk – även om jag har 17 års erfarenhet av autonoma fordon så är det inte så att jag vet allt. Jag har många kolleger som vet mer än jag och då måste jag lyssna på dem. Våga sänka garden och visa att det finns saker man inte vet och sedan absorberad deras kunskap för att själv skaffa sig en djupare kunskap.

– Det gäller att ha ett stort förtroendekapital när man arbetar på en startup och ibland måste kalla in folk en söndagseftermiddag för att klara en deadline. Och man måste vara beredd att kliva in själv också.

Vad tror du blir viktigt för cto:er/cio:er framåt?
– Vi måste bli bättre på att se medarbetarna och ta pulsen på organisationen, Inte minst har det satts på sin spets nu när vi inte kan mötas fysiskt. De som kommer ur det här bra kommer att bli effektivare eftersom de lyckats bygga upp en kommunikationskultur.