Förra året initierade SOS Alarm ett samarbete med Karolinska Institutet och Everdrone. Syftet var att undersöka möjligheterna och säkerheten kring akuttransporter där drönare flyger runt med medicin och medicinsk utrustning. Projektet är en av fem finalister till utmärkelsen Årets digitala projekt vid CIO Awards.

Efter flera år av utveckling började Everdrones drönare flyga i skarpt läge i juni i år.

Samtidigt som en larmoperatör via telefon instruerar inringaren om hjärt-lungräddning så larmas och dirigeras ambulansresurser till platsen och drönare aktiveras. Drönarna flyger till största delen autonomt men övervakas av en drönarpilot och av flygledningen på Säve flygplats för att inte riskera konflikter i luftrummet. Transportstyrelsen har utfärdat ett specialtillstånd för flygningarna och granskat projektet ur ett säkerhetsperspektiv.

Säkrare än att landa

Med hjälp av GPS-teknik och avancerade kamerasystem navigerar drönaren till platsen där den behövs. Drönaren vinschar ned hjärtstartaren från 30 meters höjd till mottagaren på plats. Att sänka ner hjärtstartaren från drönaren med hjälp av en vinsch är säkrare än att genomföra en landning på platser där det finns människor.

En utmaning för Everdrone med samarbetspartner är att visa att tekniken är tillräckligt säker. Everdrone har därför genomfört hundratals realistiska tester på hemmabasen vid Säve flygplats utanför Göteborg, liksom på andra platser.

– Det spelar ingen roll hur bra teknik du har om du inte kan bevisa för myndigheterna att den är säker, säger Mats Sällström, vd på Everdrone.

Mats Sällström, vd på Everdrone.
Mats Sällström, vd på Everdrone.

Detta är första gången som ett drönarsystem är tätt integrerat i hela utlarmningskedjan och under sommaren har drönarna kunnat nå närmare 100 000 boende i Göteborgsområdet.

Under perioden juni till september var tre drönare beredda att rycka ut inom var sitt separat områden kring Göteborg och Kungälv. Varje drönare kunde nå ut till hjärtstopp inom en radie av upp till 6 kilometer.

Väldigt stor potential

– Systemet har fungerat som förväntat, både tekniskt och operativt, och vi ser fortsatt en väldigt stor potential i metoden, säger Mats Sällström.

Drönarna användes i ett antal riktiga akutsituationer, men exakt hur många flygningar som genomförts vill Everdrone inte berätta eftersom all forskningsdata från projektet än så länge är hemlig. Planen är att publicera studien i en välrenommerad internationell medicinsk tidskrift i början på 2021.

Everdrone planerar just nu för en utökad studie med målsättningen att systemet ska nå ut till en halv miljon människor under 2021. Nästa steg är att rulla ut systemet i Danmark och SOS Alarm för diskussioner om att göra Everdrones lösning till en permanent del av sjukvårdssystemet.

– Om tre till fem år är drönare en naturlig del av räddningskedjan i samhället. Det är bara en fråga om när det kommer och vem som gör det, säger Mats Sällström.

På CIO Awards den 14 december utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter. Var med och heja fram vinnarna därifrån du befinner dig.

Läs också: CIO Awards 2020: De kan bli årets digitala projekt