Varje år går 110 000 svenskar i pension och måste då ta aktiva och välinformerade beslut om hur pensionspengarna ska användas – eller inte användas.

– Vägvalen är ofta många och komplexiteten kan leda till okända eller oönskade effekter utan återvändo för individen, säger Anders Lundström, vd för Min Pension, ett samverkansbolag som till hälften ägs av svenska staten och till hälften av privata pensionsaktörer.

Syftet med projektet Uttagsplaneraren har varit att skapa en användarvänlig tjänst som knyter samman alla parametrar som påverkar ens pensionsuttag, som exempelvis skatter, olika försäkringar och åldrande. Projektet är en av fem finalister till utmärkelsen Årets digitala projekt vid CIO Awards.

Livets kanske viktigaste ekonomiska beslut

– Resultatet visualiseras sedan som olika alternativ för en privatpersons kanske viktigaste ekonomiska beslut i livet, nämligen pensionen, säger Anders Lundström.

Uttagsplaneraren nås via Min Pensions webbportal och målgruppen är personer som är 54 år eller äldre och kan ta ut en eller flera pensioner inom det närmsta året.

Bakgrunden till satsningen är utredningen ”Varför så krångligt att gå i pension?” som Riksrevisionen publicerade 2014. Året därpå drog Min Pension igång en förstudie av det som i år blev till en skarp lansering av tjänsten Uttagsplaneraren.

– I tjänsten kan du som blivande pensionär skapa och jämföra olika planer med varandra och se hur olika val påverkar din framtida pension. Dessutom erbjuds en checklista för vad du behöver göra och vilka pensionsaktörer som du ska kontakta för att börja ta ut pensionerna. Du får bra beslutsunderlag och en ledstång för din ekonomi i livet som pensionär, säger Linda Sterner Varnestig, projektledare för Uttagsplaneraren.

Stort intresse

Över 25 bolag i pensionsbranschen har hjälpt till med tjänstens utveckling och intresset har varit stort: Redan i januari gjordes 1,7 miljoner pensionsprognoser och tjänsten har nu ungefär 35 000 unika användare per månad.

– Förutom att skapa en trygghet för användarna så sparar tjänsten även mycket tid för pensionsbolagen. I dag består cirka 90 procent av samtalen till pensionsbolagen av frågor kring pensionsuttag och genom Uttagsplaneraren ökar självservicen vilket i sin tur ger nöjdare kunder, säger Anders Lundström.

På CIO Awards den 14 december utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter. Var med och heja fram vinnarna därifrån du befinner dig.

Läs också: 40 000 användare blev 700 000 – så skalade Stockholmsvården upp digitala besök