Gröna hyresavtal är en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om ett gemensamt åtagande att minska miljöpåverkan i fastigheterna.

För att hyresgästerna ska veta hur stor miljöpåverkan är så har Atrium Ljungberg skapat en webbaserad tjänst där hyresgästerna själva kan se förbrukningen av el, fjärrvärme, fjärrkyla och vatten. Där kan hyresgästen även jämföra siffrorna med medelförbrukningen i sin egen bransch. Tjänsten finns numera tillgänglig på den egenutvecklade webbplattform, kallad Servicecenter, som alla hyresgäster har tillgång till. På sikt är ambitionen att även inkludera ånga och avfallshantering i tjänsten, som är en av fem finalister till utmärkelsen Årets hållbara projekt vid CIO Awards..

– Ökad medvetenhet bland hyresgästerna gör det lättare för dem att minska sin egen miljöpåverkan, säger David Engström, it-förvaltningsledare på Atrium Ljungberg i Nacka.

700 lokaler i dagsläget

Bäst samlad översikt ges i dag för de hyresgäster som även använder Atrium Ljungberg som energileverantör. I dagsläget handlar det om 700 lokaler där hyresgästen kan se sin faktiska förbrukning.

– Projektet ligger i linje med Atrium Ljungbergs strategiska plan då vi är ett bolag med stark hållbarhetsprägel, säger David Engström.

De första idéerna till satsningen kom förra hösten och sedan dess har flera etapper projekterats och genomförts. På grund av coronapandemin finns i dagsläget ingen samlad sammanställning över vilken effekt som projektet i sig har haft på de involverade hyresgästerna.

– Hållbarhet blir ju inte precis mindre viktigt framöver, och detta projekt är helt klart något som skapar långsiktigt värde för alla inblandade, säger David Engström.

Räknar med fortsatt ökning

Vid årsskiftet 2019/2020 var 36 procent av alla Atrium Ljungbergs avtal kontrakterad årshyra med gröna hyresavtal. Målet är att ha ökat detta till minst 50 procent vid utgången av 2021.

På CIO Awards den 14 december utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter. Var med och heja fram vinnarna därifrån du befinner dig.

Läs också: Uttagsplaneraren hjälper framtida pensionärer att få koll på ekonomin