Nu står det klart vilka som är vinnare av årets tyngsta it-utmärkelser, som delades ut under CIO Swedens prisutdelning CIO Awards på måndagseftermiddagen.

Dagens stora vinnare är Einrides cto Pär Degerman som tar hem utmärkelsen Årets CIO 2020. Juryn motiverar valet så här:

”Årets CIO är en modern ledare som har byggt en datadriven och snabbrörlig organisation med osedvanligt hög leveransförmåga. En ledare med stort mod och kunnande som lyckats skapa en stark innovationskultur i bolaget. När CIO-rollen inte längre vet några gränser och när framtiden är för dem som vill och kan göra skillnad visar denna ledare att affären är it.”

Läs en intervju med Pär Degerman här.

Årets digitala projekt tilldelas Telia för Crowd Insights. Juryns motivering:

”Vinnaren av Årets digitala projekt visar att data lever upp till hypen som “det nya guldet”. Vi ser hur tillgången på stora informationsmängder kan användas för att skapa samhällsnytta och göra skillnad i kampen mot virus. Nya mönster som annars har varit svåra att upptäcka träder fram och har potential att skapa många spännande affärsmöjligheter.”

Här kan du läsa mer om projektet.

Årets hållbara projekt är BeeLab, som tagits fram av Tietoevry och HSB Living Labs. Juryns motivering:

”När uppfinningsrikedomen är som störst behövs inte stora medel för att göra skillnad. Årets hållbara projekt visar att teknik på riktigt kan användas för att skapa en bättre framtid. Att kunna samla in data som omsätts till ny kunskap om små individer i ekosystemet kan vara det som gör skillnad för hela planeten.”

Läs mer om BeeLab här.

Årets digitala inspiratör är BrightAct, vars app hjälper de som utsätts för våld i hemmet. Juryns motivering:

”När innovation och medmänsklighet möter teknik räddas liv. I pandemins spår har våld i nära relationer ökat markant. Att kunna samordna data från många olika håll för att hjälpa våldsutsatta och ge myndigheter och kommuner bättre möjlighet att planera resurser och förutsäga ökat våld är att bidra till konkret samhällsnytta. Årets digitala inspiratör står för en perfekt kombination av socialt entreprenörskap, innovation och smart användande av data.”

Det är 16:e året i rad som CIO Sweden arrangerar CIO Awards och utser Årets CIO. Den namnkunniga juryn bestod i år av:
Camilla Lejon Alvfeldt, Executive Events Editor, IDG
Jens Lidholm, Group Managing Director, Accenture
Mattias Forsberg, CIO, Handelsbanken
Johanna Kjellberg, CIO, Swedavia
Charlotte Svensson, CIO, SAS
Johan Magnusson, forskare, Swedish Center for Digital Innovation
Magnus Mähring, professor, Handelshögskolan i Stockholm