Den 14 december delar vi ut CIO Awards för 17:e året i rad. Där prisas Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter.

Nu står det klart vilka projekt som kan vinna utmärkelsen Årets digitala projekt:

ICA Pronto, ICA Gruppen

ica pronto

ICA Pronto är en applikation som krävt stor teknisk kompetens och innovationsförmåga. Projektteamet har försökt fylla flera glapp som uppstår mellan att handla fysiskt och digitalt, genom att bland annat hjälpa konsumenter köpa färdiglagad mat och spontanköpsvaror direkt från den lokala Ica-handlaren, vilka sedan levereras hem till dörren. Ett nytt och innovativt sätt att skapa värde för Ica-handlarna samtidigt som man skapar nya konkurrensfördelar.

Asthmatuner, Medituner

ashmatuner

Astma är en sjukdom som påverkar omkring tio procent av Sveriges befolkning men som på grund av dess variabilitet ofta feldiagnostiseras. Under 2018 började utvecklingen av Asthmatuners digitala diagnosverktyg, med målbilden att åtgärda detta på ett snabbt och effektivt sätt. Projektet har resulterat i framtagningen av en diagnostiseringsapparat och utredningsmodul för mätning av dygnsvariabilitet av astma under utredningsperioden, som minskar utredningsprocessen med 7,5 veckor och ger mer träffsäkra diagnoser än de verktyg som återfinns i vården i dag.

Nya biljett- och betallösningar, Trafikförvaltningen Region Stockholm

SL

Trafikförvaltningen har lett ett omfattande moderniseringsarbete av Stockholms lokaltrafiks betalningssystem. Här kan nu resenärerna betala med sina betalkort direkt i spärrarna, vilket har krävt ett omfattande arbete med nya tekniker och en bred samverkan med många olika företag inom bland annat bank och it. Projektet har krävt en omfattande framtagning av ny mjuk- och hårdvara, vilket resulterat i flera tusen nya enheter till samtliga av Stockholmsregionens bussar, tunnelbanor och tåg.

Beijer Skanna, Beijer

beijer

Beijer är ett konkret exempel på hur ett traditionellt företag i en konservativ bransch tar till sig de möjligheter som digitaliseringen innebär. De är först ut med att implementera möjligheten att skanna varor och betala via en mobilapp inom byggvarubranschen. Beijer har lyckats skapa en robust applikation till samtliga av sina små och medelstora företagskunder vilket resulterar i snabbare transaktioner, mer effektiva varuhusbesök och nya konkurrensfördelar.

Digitalt Först, Södersjukhuset

Digitalt Först är ett projekt som genomförts på Södersjukhuset i Stockholm. Det handlar inte om att tillämpa en teknisk lösning utan är grundbulten till något större, nämligen hela Södersjukhusets digitaliseringsresa med start 2021. Projektet har resulterat i en färdplan för att samordna och prioritera de digitala satsningar som krävs för att modernisera verksamheten, men även för att se till att teknik nyttjas på rätt sätt.

Vem vinner? Läs mer och skicka in din intresseanmälan för en plats på CIO Awards