Den 14 december utser vi Årets CIO för 17:e året i rad. Vinnaren utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter. Förra året togs utmärkelsen hem av Pär Degerman, då cto på Einride.

Nomineringen stod öppen hela våren, och det kom som vanligt in många nomineringar av cio:er i olika branscher och verksamheter. Nu står det klart vilka fem cio:er som gått vidare till final och därmed har chans att vinna titeln.

Martin Althén, Securitas 

Martin Althén, cio Securitas 

Martin Althén har under sin tid på Securitas förvandlat it-organisationen från en lokal till en global verksamhet och genomdriver nu en transformation som hittills inneburit nya kollaborations-plattformar samt utrullningen av ett nytt intranät. Nu införs bland annat nya cloud-baserade verktyg till företagets europeiska väktare, vars data öppnar för nya affärsmodeller. Han har också skapat dotterbolaget Securitas Intelligence Services som helt och hållet fokuserar på nya lösningar som kommer att definiera framtiden för säkerhetsbranschen.

Ylva Berg, Tyréns

Ylva Berg, cio Tyréns

Ylva Berg har tagit på sig uppgiften att modernisera Tyréns till att ha de funktioner som krävs för att ta sig an och utveckla dagens tekniker. Hon har utformat verksamhetens digitala strategi, som framöver kommer omvandla Tyréns hela kärnverksamhet från att erbjuda tjänster till att sälja AI- och machine learning-baserade produkter i samhällsbyggnadssektorn. Hennes starka fokus på innovation visar sig i införandet av Rapid Delivery, en avdelning fokuserad på att kliva in i olika verksamhetsdelar och digitalisera dem, och på att utveckla nya produkter.

Lotta Lovén, Swedbank

Lotta Lovén, cio Swedbank

Lotta Lovén har lyckats transformera hela Swedbanks it-organisation till att närma sig affären och leverera även när krisen var ett faktum. Hon har bland annat implementerat en ny digital infrastruktur som kommer att ge Swedbanks digitaliseringsresa ny fart. Hon är en engagerande och innovativ ledare som tror starkt på sina medarbetare och har skapat forum för att de ska kunna sprida och utveckla sina idéer. Lotta tror starkt på mångfald i alla dess former och försöker få in folk med olika perspektiv och kompetenser i verksamheten.

Marcus Matteby, Sundsvalls kommun

Marcus Matteby, cio Sundsvalls kommun

Marcus Matteby har tagit sig an utmaningen att göra den kommunala sektorn redo för den digitala eran. Detta genom att strukturera om de system som tyngt ner kommunens verksamheter, öka samarbetet mellan privat och allmän sektor samt leda och inspirera sina medarbetare att genomföra transformationen tillsammans. Han har hittills gjort digitaliseringen till en central del av Sundsvall Kommuns strategi och ökat kommunens digitala mognad. Han är en aktiv extern talare som lockar olika sektorer att samarbeta, och vill att alla kommuner ska vara med på resan.

Robert Sjöström, Essity 

Robert Sjöström, Essity

Robert Sjöström har format rollen som cio på Essity och skapat företagets digitala strategi vilket resulterat i en rad transformationer, exempelvis implementation av Office 365 och automatisering av demand- och supply- planeringen. Hans tydliga ledarskap och pålitliga leveransförmåga visas i höga resultat i medarbetarundersökningar och ökat inflytande av innovation i affärsstrategin, där siktet nu inställt på att digitalisera företagets produkter. Utöver detta är han drivande för ökad hållbarhet och jämlikhet inom företaget.

Vem vinner? Läs mer och skicka in din intresseanmälan för en plats på CIO Awards