Nu står det klart vilka som är vinnare av årets tyngsta it-utmärkelser, som delades ut under CIO Swedens prisutdelning CIO Awards på tisdagseftermiddagen.

Dagens stora vinnare är Securitas cio Martin Althén som tar hem utmärkelsen Årets CIO 2021. Juryn motiverar valet så här:

”Årets CIO är en nyfiken och visionär ledare som har en enastående förmåga att engagera och övertyga både medarbetare och ledning om nödvändigheten med ny teknik och nya idéer. Med affären i fokus skapar den här ledaren balans mellan transformation och innovation, mellan modernisering av verksamheten och helt nya affärsmöjligheter. Årets CIO är starkt drivande i att ta en samhällsviktig och högaktuell bransch från low-tech till high-tech, och bryter ny mark bortom den traditionella cio-rollen.”

Läs en intervju med Martin Althén här.

Årets digitala projekt tilldelas Trafikförvaltningen, Region Stockholm för projektet Nya biljett- och betallösningar. Juryns motivering:

”Årets digitala projekt tog sig an en stor uppgift och gav stora resultat. En framtidssatsning med hög komplexitet som ställt höga krav på såväl samverkan som teknikutveckling, och där leveransen direkt skapat konkret nytta för väldigt många. När användarna kallar upplevelsen ”ren magi”, då är den moderna tekniken som bäst.”

Årets hållbara projekt är Hållbarhetsdeklarationen från Coop. Juryns motivering:

”Årets hållbara projekt har skapat ett verktyg med stor potential att både hjälpa och påverka, och satt det i händerna på människor med möjlighet att driva fram nödvändiga förändringar. Lösningen gör det svåra enkelt, och skapar en större medvetenhet både hos kunder, hos leverantörer och i den egna organisationen, i en av vår tids största utmaningar.”

Årets digitala inspiratör är Öppna Skolplattformen, som tagit fram ett alternativt gränssnitt Stockholms stads skolplattform. Juryns motivering:

”Årets digitala inspiratör har visat vad kreativitet, samarbete och djup yrkesskicklighet kan åstadkomma för att fylla de behov som uppstår när nödvändiga verktyg inte håller måttet. Deras arbete har på samma gång förenklat vardagen för en pressad målgrupp, utmanat rådande ordning och startat en debatt som väckt uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Lärdomen är tydlig: underskatta aldrig användarnas makt.”

Det är 17:e året i rad som CIO Sweden arrangerar CIO Awards och utser Årets CIO. Juryn bestod i år av:

Marcus Jerräng, chefredaktör, CIO Sweden
Jens Lidholm, group managing director, Accenture
Johanna Kjellberg, cio, Swedavia
Charlotte Svensson, cio, SAS
Mattias Forsberg, cio, Handelsbanken
Johan Magnusson, professor i informatik, Göteborgs universitet
Magnus Mähring, professor i entreprenörsskap och digital innovation, Handelshögskolan