Den 12 december delar vi ut CIO Awards för 18:e året i rad. Där prisas Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter.

Nu står det klart vilka projekt som kan vinna utmärkelsen Årets hållbara projekt:

sweco

C3 – Carbon Cost Compass, Sweco
Sweco har med detta projekt visar på att man med innovativa lösningar kan förenkla arbetet mot ett mer hållbart bygge. Med detta verktyg kan kostnader och klimatpåverkan fördefinieras för byggprojekt och därmed kan alternativa lösningar föreslås för att minska den ekonomiska och hållbara kostnaden. Verktyget kan teoretiskt sett appliceras på alla projekt hos Sweco.

sveaskog

Kingpin, Sveaskog

Sveaskog har tagit fram en AI-lösning som bidrar till att skogen avverkas på ett mer hållbart sätt. Detta projekt har ett till att det hantverksmässiga arbetet att kapa stockar i dag kan skötas automatiskt och resultatet blir mer exakt. Skogen är den största aktiva kolsänkan vi har i Sverige och Sveskog siktar på att minska avverkningen med 20 procent.

scania

Procare, Scania

Scania visar att man med teknik kan underlätta för kunder samtidigt som man tar hållbarhetsaspekter i beaktning. Verkstäderna kommunicerar med fordonen på minutbasis och systemet läser av felkoder och varningssignaler som sedan skickas till verkstaden som kontaktar kunden med digitala interface. Tjänsten ger en effektivisering på 30 procent för verkstäderna och kunden får mer än två extra dagar på vägen per år tack vare att man kan reparera en motor innan den havererar.

ebikes

Stockholm E-bikes, Inurba Mobility

Inurba Mobility erbjuder tillsammans med Stockholm Stad elcyklar lättillgängligt för alla stockholmare, vilket ersätter buss och bilresor och ger en direkt klimatnytta. Genom att vara helt appbaserade, och med stationer som begränsas genom geofencing är systemet flexibelt och kan följa stadens utveckling. Detta innovativa projekt bidrar till att mobilisera städerna i en stor skala med hjälp av teknik.

Vem vinner? Läs mer och skicka in din intresseanmälan för en plats på CIO Awards!