Den 12 december utser vi Årets CIO för 18:e året i rad. Priset delas ut under CIO Awards och vinnaren utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, forskare och experter.

Förra året togs utmärkelsen hem av Martin Althén, då cio på Securitas.

Nomineringen har stått öppen hela våren, och resulterat i en stor mängd nomineringar av cio:er i olika branscher och verksamheter.

Nu står det klart vilka fem cio:er som gått vidare till final och därmed har chans att vinna titeln:

Johan Acharius, Kronofogden.

Johan Acharius, Kronofogden

Johan Acharius är en engagerad och innovativ kraft i en annars konservativ bransch. Som cio, och som ordförande för Esams utvecklingsutskott, tar han myndigheter framåt inom digitalisering, agila arbetsstrukturer, och automatisering. Han har i sin roll tagit myndigheten från stordator, till ökad kapacitet för större projekt och inrättat automatiserad självbetjäning, vilket sparar tiotals miljoner kronor per år och ger förbättrad kundupplevelse. Han har också skapat en geografisk oberoende arbetsplats. Läs vår intervju. 

Karin Hedlund, Axfood.

Karin Hedlund, Axfood

Karin Hedlund har under den korta tid hon haft rollen har ökat leveranshastigheten med 30 procent och sett till att it-organisationen nu når sina driftleveranser, vilket man inte gjorde tidigare. Hon beskrivs som en kompetent ledare, vilket speglas i en markant förbättring i medarbetarundersökningsresultat. Hon har senaste året skapat stort värde för företaget, exempelvis genom att ha drivit ett samarbetsprojekt med estimerade vinster på 200 miljoner kronor per år. Hon är aktiv i projektet att bygga ett av Europas största automatiserade logistikcentrum och jobbar dessutom handlingskraftigt med it:s roll i hållbarhetsfrågor. Läs vår intervju. 

Mats Hultin, Ericsson.

Mats Hultin, Ericsson

Mats Hultin är en aktiv ledare, med insikt i många områden inom Ericsson och i Företagssverige. Han rekryterades till Ericsson bland annat för att ansvara över informationssäkerheten som har höjts från en mellannivå till avancerad nivå under hans tid. Med omkring 1 000 genomförda it-projekt per år har han fokuserat på att bygga strukturer som för affär och it närmare varandra. Resultat har exempelvis varit en förbättring av leveranshastigheten med 30 procent. Läs vår intervju, 

Fredrik Ohlsson, Northvolt.

Fredrik Ohlsson, Northvolt

Fredrik Ohlsson sitter i en utmanande sits då Northvolt expanderar i en sådan hög takt: företaget anställer tio personer om dagen, och har 25 nationaliteter bara på it. Han har skapat både it-landskap och organisationsstruktur som möjliggör den expansionen, och som kan hantera konstanta förändringar. it-infrastrukturen är modulbaserad, där varje del kan uppdateras och bytas ut, och organisationsstrukturen är platt, med korta beslutsvägar. Han fokuserar mycket på datahantering och dataanalys, och jobbar också med ett projekt att förutse miljöpåverkan på olika affärsval. Läs vår intervju. 

Ingo Paas, Green Cargo.

Ingo Paas, Green Cargo

Ingo Paas är en handlingskraftig cio som lyft Green Cargo från omoderna till innovationsledande i Europa. Ett av hans största avtryck på bolaget är hur han med driv och nytänkande löst bolagets problem med systembyte. Med omstrukturering av arbetsprocesserna, och etablering av en low-code- plattform, har nu it-avdelningen utvecklat en rad applikationer som inneburit stora besparingar, möjliggjort samarbete med stora kunder, och ökat leveransförmågan. Han beskrivs av ledningen som en förebild inom ledarskap, och av medarbetarna som en sann innovatör. Läs vår intervju. 

Vem vinner?  Här kan du läsa mer om prisutdelningen och CIO Awards.