Ju fler arbetslaster du migrerar till molnet ju svårare blir det att förutse kostnaderna. Molnleverantörer som Amazon, Google och Microsoft kan hjälpa organisationer att undvika kapitalkostnader för ny hårdvara, men det betyder inte nödvändigtvis att du har valt det mest kostnadseffektiva alternativet dessa och andra leverantörer erbjuder.

Och medan det är toppen att du endast betalar för de tjänster du konsumerar, behöver du vara en blandning av revisor, mjukvarutekniker, vara fena på affärer och ha ett öga för detaljer för att analysera din månadsfaktura.

Detta beror på att vissa molnresurser som högprestandaberäkningar, multipla cpu-instanser och lagring av stora volymer data driver upp mätaren tämligen snabbt. Priserna ändras också ofta, antingen för att leverantörerna ständigt sänker sina priser för att förbli konkurrenskraftiga, eller har grumlat till det med specialpriser för framtida resursförbrukning som belönar planering och som kallas för reservinstanser.

Vissa leverantörer erbjuder gimmickar för att få dina data genom att inte ta betalt för in- eller utgående dataöverföringar. Som lök på laxen blir det ännu mer utmanande att förstå prispåverkan av att välja en tjänst över en annan när leverantörerna tar fram nya tjänster.

Slutligen är en instans av en cpu eller disk inte nödvändigtvis samma sak bland olika leverantörer, vilket gör jämförelser närmast omöjliga.

Den goda nyheten är att det finns många verktyg och tjänster som utformats för att hjälpa organisationer att hantera och optimera molnkostnader. Tracy Woo på Forrester uppdaterade nyligen sin rapport om detta marknadssegment, och Gartner har en lista över 20 leverantörer inom kategorin ”Molnhantering och -verktyg”.

Varför borde företag använda verktyg för molnhantering?

Det finns flera anledningar till att överväga att använda dessa verktyg och tjänster. Du kanske är i läget att byta till en ny leverantör för att få fler funktioner eller för att du inte är nöjd med din leverantörs upptid eller nivån på supporten.

Du kanske vill få bättre överblick över dina molnkostnader genom att hänga med i prisförändringar eller genom bättre schemaläggning av dina reservinstanser för att matcha de bästa prisnivåerna. Det är här dina affärskunskaper kommer in i bilden.

Kostnadsanalyser är bara en del av optimeringen av molninstanser, vilket borde vara en kontinuerlig process. Detta för att prissättningen är så dynamisk och de olika resurserna är nära sammankopplade på sätt som kanske inte alltid är uppenbara.

Leverantörer som erbjuder dessa tjänster har mycket sofistikerade optimeringssrutiner. Rätt verktyget kan också hjälpa till med att identifiera misskötta instanser eller för att justera storleken på din instans för ditt speciella behov när du skalar upp eller ned.

Slutligen kanske du vill undersöka instanser som skulle kunna bli mer effektiva både med avseende på kostnader och prestanda.

Att klura ut kostnaden för ett verktyg eller tjänst som är tänkt att hjälpa dig att klura ut molnkostnaden kan i sig, ironiskt nog, bli något förvirrande. Vissa leverantörer har mycket transparenta och publika sidor med prisinformation, andra tillåter dig att granska prislistan först när du skapat ett konto, och vissa går så långt som att göra det tydligt att du kommer bara få “gratisversionen” efter att du registrerat dig och lagt upp dig för ett bombardemang av marknadsföringssamtal och dito epost.

Denna växande marknad har många spelare. Här kommer ett urval av leverantörer som kan delas in i tre huvudsakliga kategorier inom erbjudanden av molnkostnadshantering.

1. AWS-verktyg, både inbyggda och från tredje part

AWS har själva ett otal verktyg som hjälper dig att förstå din månatliga molnfaktura och förutse dina framtida molnkostnader.

AW Cost Explorer är farfar bland portaler för kostnadsanalys och har rikliga mängder data – du behöver bara ta dig igenom allt för att få kläm på det.

Cost and Usage Report förklarar vad dessa månatliga rapporter är och hur man kan förstå dem.

AWS Cost Anomaly Detection hjälper dig att hitta konstiga utgiftsmönster.

Andra verktyg som ger dig rekommendationer för optimeringar inkluderar AWS Trusted Advisor, AWS CloudWatch, Cloudtrail och S3 Analytics.

TotalCloud från Qualys är ett tredjepartsverktyg specifikt för AWS. Du kan testa det gratis i 15 dagar eller köra på gratisversionen så länge du vill om din månadsfaktura understiger 5000 dollar. Annars börjar betalversionerna på 49 dollar per månad. TotalCloud har hundratals fördefinierade mallar som kan användas för att automatisera och optimera olika AWS-uppgifter, till exempel att automatiskt identifiera oanvända instanser eller för att upptäcka avvikelser.

2. Verktyg som jämför moln

De flesta företag av alla storlekar använder flera molnleverantörer, så detta är en typ av verktyg du vill utforska. Antingen är de breda och täcker fler leverantörer, eller djupa och täcker många tjänster hos en viss leverantör.

I många fall är förmågan begränsad så fort du rör dig bortom de vanliga tjänsterna som cpu, disk och minne. Vissa kan testas gratis, vilket du definitivt borde innan du halar upp kreditkortet. Här är några exempel:

Apptio Cloudability erbjuder planeringsverktyg för reservinstanser och analyser som rättar kostymen efter uppgiften. Apptio köpte Cloudability 2019 och har andra optimeringsverktyg i sin portfolio. Cloudability kan testas gratis i 30 dagar (med detaljerad registrering och risken att få säljare på halsen) och sen kostar det 499 dollar per månad.

CloudBolt har två olika erbjudanden. En plattform för molnhantering och ett verktyg för kostnadsoptimering som har stöd för ”de tre stora” och VMware. Gratis provversioner kräver registrering och potentiell säljexponering. Prislistan lyser med sin frånvaro.

Cloudorado.com jämför elva leverantörer av servrar, beräkningskraft och lagring, inklusive de tre stora, och normaliserar cpu med AWS ECU som ett sätt att jämföra cpu-kraft över bland leverantörer.

Du ställer in dina parametrar för minne, lagring, cpu och operativsystem och verktyget visar den totala månatliga kostnaden. Sen kan du borra ned dig i detaljerna för varje leverantör.

Det finns en skön balans mellan att ge dig tillräcklig information och ett brett fält av leverantörer, så det är en bra utgångspunkt så länge du är intresserad av de analyserade leverantörerna. Tjänsten är gratis (leverantörerna betalar för att listas) och det är upp till dig att optimera dina egna kostnader och att ange dina parametrar på ett korrekt sätt.

CloudHarmony.com erbjuder en katalog med mer än 100 leverantörer. Men det visar bara det mest basala från varje leverantör utan någon prisinformation, tillsammans med upptider från Panopta, som är ett sätt att oberoende undersöka leverantörernas löften och utsagor. Om du känner för att testa en av de mindre kända molnleverantörerna är detta ett bra sätt att åtminstone bekanta dig med vad de har att erbjuda.

Densify har ett flertal verktyg för resursoptimering plus PaaS-kostnader för de tre stora och VMware, Openshift och Kubernetes. Det finns gratis provversioner som kräver registrering, men ingen offentlig prislista. Det finns också en sida som beskriver konfigurationskraven för att köra deras verktyg.

Flexera.com One är ett fullservicerbjudande för de tre stora tillsammans med molntjänster från Oracle och IBM som inkluderar kostnader och optimeringar såväl som andra analysverktyg för it-tillgångar. Det finns inga prisuppgifter med priserna baseras på en fast procentandel av dina molnkostnader.

GorillaStack Cost Optimization Tool är inriktat på AWS och Azure, och priset beror på din sammanlagda molnkostnad med början på 50 dollar per månad.

Harness täcker de tre stora och Kubernetes. Det kommer med mer än bara kostnadsfunktioner och är tänkt att användas i miljöer med kontinuerlig mjukvaruleverans. Det finns både en öppen källkods- och evig gratisversion för upp till fem tjänster. Betalersionerna börjar på 100 dollar per tjänst per månad för upp till 100 tjänster, såväl som en obegränsad version med en 14-dagars provperiod.

Komiser täcker IBM;s moln och andra. Det finns både gratis- och betalversioner från 169 dollar per månad.

NetApp har flera olika verktyg för de tre stora, inklusive Spot.io och CloudCheckr som är delar av deras större analysplattform.

ParkMyCloud har köpts upp av IBM. Det täcker också Alibabas moln. Inga prisuppgifter finns tillgängliga.

Virtana Cloud Cost Management kallades tidigare för Metricly CloudWisdom. Det täcker endast AWS och Azure, det finns en evig gratisversion för en enda resurs, annars kostar det fem dollar per enhet och månad. Givet prisnivån kan detta vara en bra utgångspunkt för mindre molninstallationer eller för att experimentera med changern.

VMware CloudHealth täcker de tre stora, men du behöver köra separata verktyg för varje leverantör, vilket till viss del tar bort meningen med jämförelsen. VMware köpte upp CloudHealth 2018.

3. Konsulter (till viss del)

Det tredje alternativet är molnkonsulter som ofta erbjuder gratis eller rimligt prissatta jämförelser eller kostnadsanalyser för att få dig att köpa den mer kompletta optimeringstjänsten som typiskt kostar en procentandel av din totala molnkostnad. Dessa konsulter är:

Cloudsaver.com, endast för AWS. Företaget säger att deras konsulter använder en proprietär svit av fler än 30 verktyg för molnoptimering för att hjälpa kunderna att spara pengar.

Cloud Custodian har YAML-regler med öppen källkodslicens som kan hjälpa dig att ställa in exekveringsparametrar som sparar in på fakturan från de tre stora.

Duckbill Group har en gratistjänst (med registrering) som undersöker fakturor från AWS, men de vill gärna att du börjar betala för andra konsulttjänster strax efteråt.

Rackspace Cloud Optimization erbjuder konsulttjänster som täcker de tre stora plus VMware. Inga prisuppgifter finns tillgängliga.

CloudZero.com har sitt eget verktyg för kostnadsanalys som även har stöd för Kubernetes och integrerar sig med Snowflake. Med de är mest pigga på att erbjuda en massa annan rådgivning. Gratis provning av kostnadsanalyser kräver registrering och medför potentiell säljarrisk.

TrackIT säljer enbart tillägg för hantering av AWS-tjänster såväl som skräddarsydda konsulttjänster för molnkostnader.

Kubecost kan endast analysera kostnader för Kubernetes. Det är gratis för ett (1) kluster med 15 dagars historik. Betalversionen kan bli din från 449 dollar per månad.

Opsani är numer en del av Cisco och deras AppDynamics-plattform som gör kontinuerliga optimeringar av molnets exekveringsmiljö hos de tre stora, Kubernetes och andra moln. Det finns betalplaner för endast optimering av cpu och minne, eller för djupare integration med ramverk som CloudBees och Github. Deras sida med prisuppgifter visar flera prisplaner utan att faktiskt ange priset med siffror.