Nu står det klart vilka som är vinnare av årets tyngsta it-utmärkelser, som delades ut under CIO Swedens galamiddag CIO Awards på Berns i Stockholm på måndagskvällen.

Kvällens stora vinnare blev Green Cargos cio Ingo Paas som tog hem utmärkelsen Årets CIO 2022. Juryn motiverar valet så här:

”Årets CIO har med ett tydligt fokus på verksamhetens mål och behov tagit digitaliseringen till en nivå som har lyft inte bara it-funktionen, utan hela organisationen. Den här ledaren har med ett stort personligt ansvar genomfört nödvändiga förändringar, som resulterat i ett omtalat nytänkande där det omoderna nu gjorts modernt. Årets CIO är en modig innovatör, och en förebild både internt och externt, som vågat ta sig an ett konventionellt arv på ett okonventionellt sätt.”

Här kan du läsa en intervju med Ingo Paas.

finalister
Finalisterna i Årets CIO 2022 intervjuas av kvällens konferencier Johanna Samuelson. Ingo Paas på länk.

Årets digitala projekt vanns av Digg, Myndigheten för digital förvaltning, för arbetet att ta fram det svenska covidbeviset. Juryns motivering:

”Årets digitala projekt har visat att brett samarbete är nyckeln till att lösa svåra problem. Detta under stor press, i ett för samhället kritiskt skede. Där teknisk och juridisk komplexitet krävt såväl nationell som internationell samverkan och en skicklig navigering i en värld full av silos. Värdet för samhället har varit stort, för medborgarnas frihet närmast omätbart.”

Årets hållbara projekt blev Kingpin från Sveaskog. Juryns motivering:

”Årets hållbara projekt visar att det inte alltid är de största insatserna som ger den största nyttan. Ett litet projekt för modernisering och ökad hållbarhet, där hantverksmässig, traditionell kunskap överförts till en framtidssäker artificiell intelligens. En investering som ger stor avkastning, både för den egna verksamheten och för klimatet i världen runtomkring. I dag och för kommande generationer.”

Och till Årets digitala inspiratör utsågs Niklas Sundberg, författare till boken Sustainable IT Playbook for Technology Leaders och cio på Assa Abloy Global Solutions. Juryns motivering:

”Årets digitala inspiratör har tagit på sig ledartröjan för att visa vägen till en bättre värld. En förebild och kunskapsspridare som med det främsta av analoga verktyg hjälper sina likar att agera i en av digitaliseringens stora ödesfrågor. På helt eget bevåg, driven av förändringsvilja, entusiasm och positiv framtidsenergi.”

Det är 18:e året i rad som CIO Sweden arrangerar CIO Awards och utser Årets CIO. Juryn bestod i år av:

Marcus Jerräng, chefredaktör, CIO Sweden
Jens Lidholm, nordic managing director, Accenture
Johanna Kjellberg, fd cio, Swedavia
Charlotte Svensson, cio, SAS
Mattias Forsberg, cio, Handelsbanken
Johan Magnusson, professor i informatik, Göteborgs universitet
Magnus Mähring, professor i entreprenörsskap och digital innovation, Handelshögskolan

Vem vinner nästa år? Vi öppnar för nomineringar redan nu.