(Ur CIO Sweden 8/2003)

Tommy Lindberg på Expressen vet. ­Efter en period av för mycket jobb och för lite sömn bröt han samman. Medvetslös segnade han ner framför ögonen på fru och barn. Och för en utarbetad Anders Persson på Telia slutade bilresan hem från arbetet i diket.

Rollen som CIO är ensam och pressad. Många förnekar att de lider av stress. Därför är den här berättelsen om Tommy, Anders och ­ytterligare fem drabbade CIO-er så viktig.

När Tommy Lindberg ska koppla av söker han sig till havet. Han tillbringar timmar med att paddla kajak i vattnen runt Värmdö. För att skapa en motvikt till sina intensiva arbetsdagar som IT-chef på Expressen behöver han ägna sig åt något som uppslukar honom minst lika mycket. Först då kan han få ro – något som faktiskt är livsnödvändigt.

Tommys arbetsdag är en dag kantad av stressfaktorer. Som CIO, eller IT-chef vilket är hans formella titel, lever han mitt i en skärningspunkt – mellan det strategiska ansvaret för utvecklingen och det operativa ansvaret för att den dagliga driften fungerar.
Det är högt tempo och konstant tryck. Tommy Lindberg är väl medveten om att det lätt blir för mycket och att han måste se upp så att inte stressen tar överhand. Den första varningssignalen kom för några år sedan. Efter en period med intensiv arbetsbelastning svimmade han på en middag med goda vänner. Efter en god måltid med ett glas vin satte sig sällskapet i soffan, sedan blev det svart.

– Hjärnan stängde av, jag var helt borta en kort stund. Jag kände att jag inte var sjuk, utan att det helt enkelt bara blev för mycket. Jag var slutkörd, säger han.

– Jag och min fru hade dessutom stressat för att hinna i tid till middagen, så där som man gör. Stressar med det privata och tycker att det tar tid från jobbet och projektet.

Tommy berättar att han fick lägga sig och vila en stund och sedan åkte han och hans fru hem. Just då blev han inte direkt rädd utan han tyckte mest att det kändes snöpligt, att det var lite pinsamt att försvinna från sällskapet sådär. I verkligheten var det naturligtvis en desperat signal från kroppen att den behövde vila. Något frun och vännerna insåg.
– De tyckte att det verkade som om jag behövde sänka tempot lite, erkänner han.

Så här i efterhand inser Tommy att svimningen var en konsekvens av att han hade jobbat på högtryck i flera veckor utan att avsätta tid till återhämtning. Det var jobb till långt in på nätterna och på helgerna och ingen vila.
– Det var som när jag gick på KTH och hade tentavecka med plugg dygnet runt. Med den skillnaden att efter en tentavecka kunde man återhämta sig. Det gjorde jag inte nu, jag körde på som om det var tentavecka hela tiden.

Svimningsincidenten inträffade visserligen innan Tommy Lindberg blev IT-chef, men även om han lärt sig hur viktigt det är att avsätta tid till återhämtning är det knappast en mindre stressad arbetssituation han har idag. Liksom många andra i hans position vittnar han om den starka press det innebär att svara upp till verksamhetens krav på utveckling och effektivitet samtidigt som den dagliga driften måste flyta smärtfritt utan störningar. Det dagliga ansvaret på en kvällstidning är tufft. Två timmars försening kan innebära en förlorad dag – den tidning som inte kommer ut i tid finns inte. Trycket på att systemen fun­gerar är hårdast närmast deadline. Med webbupplagan, bilagor nästan varje dag och visst åtagande för driften av tidningen Stockholm City är det deadline nästan hela tiden.
– Toleranströskeln är låg, tidningens utgivning är lag. IT är mycket viktigt för utgivnin­gen, men vi har egentligen inte resurser för att garantera utgivningen, säger han.

Det ställer höga krav på chefen, i värsta fall kan det bli jobb dygnet runt. Det är helt enkelt Tommy Lindberg som ansvarar för att problemen blir lösta om ingen annan finns på plats.

Att rycka in på obekväma tider är naturligtvis en påtaglig stressfaktor, men det Tommy Lindberg uppfattar som än mer pressande är avsaknaden av inflytande. Det finns ett starkt krav från ledningen och de övriga organisationerna på att IT ska vara kostnadseffektivt, men till stor del saknar han kontroll över resurserna för att lösa uppgiften.
– Jag får en budget som jag ansvarar för. Men under budgetperioden kan nya projekt tillkomma som jag får försöka lösa, även om de inte varit planerade från början. Många gånger får jag ta ansvar för sådant som andra beslutat.

Det finns inte många att fråga om råd. Som IT-chef är han ensam i sin roll. De andra cheferna på tidningen är inte IT-orienterade, även om VD är kunnig och gärna är aktiv som bollplank i IT-frågor.
Tommy Lindberg känner sig ofta otillräcklig men han försöker bearbeta det genom att ha en professionell inställning, och han tycker att han blir allt bättre på att hantera situationen. Det gäller att sätta gränser, välja bort, anpassa sig efter resurserna och inse sina begränsningar.
– Blir bollarna för många får vi lägga bort några tills de ryms inom tid och budget. Först då kan vi göra ett bra jobb, säger han.
– Det här är vad jag hinner och klarar av. Man måste välja bort resten annars hamnar man i konflikt med sig själv.

Även på det personliga planet gäller det att inse sina begränsningar. Tommy Lindberg har lärt sig läxan och idag är han är noga med att lägga in avbrott. Det kan vara en enkel sak som att ta en promenad eller en joggingrunda för att skapa lite andrum. På så vis orkar han mer.
– Det är mer mentalt än fysiskt, säger han.

Överlag ser han till att inte jobba hela tiden och att ha en aktiv fritid. Utöver kajakutflykterna runt Värmdö lägger han mycket tid på träning och dessutom bygger han ett hus.

Det låter som något som skulle kunna vara minst så stressigt som att vara IT-chef, men enligt Tommy Lindberg hjälper det honom att koppla av från arbetet.
– Då släpper trycket. Det är viktigt att fritiden också är så intensiv att man kan tömma skallen. När man står i duschen och funderar på backup-system är det dags att inse att man behöver göra annat också.

Fakta

 • Du har ont i magen, huvudvärk och du blir ständigt förkyld
 • Du känner dig känslomässigt förstenad
 • Du snäser åt folk: kolleger, din partner, barnen
 • Människor runt omkring dig säger att de är oroliga för dig Du känner att om du tar på dig en uppgift till kommer du att explodera
 • Du skulle vilja säga upp dig. Ofta.
 • Du känner dig hjälplös, har ingen kontroll.
 • Du vet att vad du än gör kommer det att bli fel…
 • …och du vet att när det har blivit fel är det bara du som bryr dig om det.
 • Du får skuldkänslor för att du har semester.
 • Du vet vad problemet är: alla andra.
 • Du kan inte sluta tänka på jobbet. Aldrig.

Ur "Vad vore livet utan stress?" av Tomas Danielsson.

 • Sluta jämföra dig med andra.
 • Våga prioritera – våga välja bort.
 • Sätt rimliga mål både för jobbet och fritiden.
 • Säg vad du är bra på men erkänn också dina begränsningar.
 • Samtala om allt.
 • Våga ta upp konflikter till ytan.
 • Var positiv.
 • Motion, kost och sömn i rätt proportioner
 • höjer din stressgräns.
 • Mental avkoppling.
 • Släpp loss barnet inom dig.
 • Jobba med ditt självförtroende.
 • Bilda nätverk.
 • Hitta glädjen.
 • Sök lust i vardagen.
 • Ge tid och uppskattning till andra.