Hallå där Elisabeth Stjernstoft, CIO Citymail, som bloggar om livet som CIO på CIO Swedens Webb.

Hur kom du på idén att skriva en CIO-blogg?
Jag funderade på hur alla 17-20-åringar idag använder tekniken - internet, mobiler och datorer. De bloggar, deltar i communities, spelar spel och har vänner i hela världen. Jag kände att jag som IT-ansvarig har en skyldighet att hänga med och förstå vad som händer. Och det bästa sättet är att hoppa på själv och se vad det ger: learning by doing helt enkelt. Vi som är IT-ansvariga måste fatta vad 17-åringarna håller på med. Det är en flodvåg, en enorm kraft, som väller fram i den digitala världen och vi måste vara där.
- Jag förstår fullt ut varför Ericsson gick ut med ett exit-erbjudande för 35-50 åringar för att få in en ny generation. Det är väldigt viktigt, speciellt för företag där tekniken är affären. Det handlar egentligen inte om biologisk ålder, men tyvärr, hänger det ofta ihop.
Jag har flera goda IT-chefsvänner i 5o-årsåldern som jag har försökt få att använda MSN för att kunna snabbchatta och utbyta tankar, men det har varit tvärstopp.

Vad kommer du att skriva om?
Jag kommer att skriva om sådant som är kopplat till min IT-chefsroll. Jag tänker mig att läsarna ska känna igen sig, ta del av erfarenheter och inspireras.

Vilka skriver du för?
Min primära målgrupp är givetvis andra som befinner sig i samma situation eller roll som jag: CIO:n eller IT-chefen. Därför blev jag otroligt glad över att CIO Sweden väljer att länka till min blogg - det är klockrent. Det finns förvisso fysiska forum för detta, CIO Executive Club, är ett eminent exempel. Men det ena utesluter inte det andra, och om man håller kontakt via nätet ger det så mycket när man får tillfälle att träffas IRL.
Sedan inser jag givetvis att inte bara IT-chefer kommer läsa bloggen, utan även medarbetare, kunder, leverantörer, samarbetspartners, konkurrenter och så vidare. Om detta är bra eller dåligt har jag inte helt klart för mig än. Vi får se!

Tror du att du fler CIO:er kommer att börja blogga?
Jag vet inte. Men om jag får drömma fritt så skulle jag vilja ha en CIO blogg-community där jag kan följa med i olika CIO:ers dagböcker, gå in, läsa tankar och utbyta erfarenheter och vid behov lyfta luren och växla några ord - och sedan träffas när tillfälle ges. Som IT-chef är man ju ofta ensam i ledningsgruppen med det djupa teknikkunnandet så det finns mycket att prata om. Jag är minst sagt förvånad om det visar sig att jag är den första bloggande CIOn i Sverige. Det hade jag ingen tanke på när jag startade min blogg.

Vilka bloggar följer du själv?
Egentligen har jag bara följt min systers blogg som hon startade för tre år sedan, då hennes son Max föddes i vecka 28, och bara vägde 795 gram. Släkten är geografiskt utspridd och vi följde alla den lilles kamp om livet, dag för dag, blid för bild. Idag är han en pigg treåring! Och så brukar jag titta på vissa resebloggar.
Jag har letat efter bloggar som är kopplade till min yrkesroll, men egentligen bara hittat tre: en i USA, en i Calcutta och en i England. Jag har varit inne på dessa, kollat inläggen och känt igen en del ur min egen CIO-vardag. Problemet är att de uppdateras väldigt sällan.

Hur ofta kommer du att uppdatera bloggen?
Jag har lovat att uppdatera minst en gång i veckan. Men nu har jag så mycket att skriva om så i början kommer det säkert bli tre eller fem gånger i veckan. Så mycket jag hinner varje dag.

Vad har du fått för reaktioner?
Den har blivit positivt mottagen! Jag har fått många mejl och folk har tagit kontakt med mig. I lördags blev jag stoppad på gatan i Mörby Centrum av en person som hade läst mitt "IT-tjejrna"-inlägg. Personen berättade att han kunde se hela den dråpliga scenen framför sig. Jättekul, verkligen! Vederbörande visade sig arbeta i IT-branschen som systemutvecklarkonsult.

Besök Elisabeths blogg »