Microsofts första större uppgradering på fem år, Windows Vista, skulle ha varit klart 2003. Sedan dess har releasedatumet skjutits fram många gånger, främst på grund av förseningar i utvecklingsarbetet.

Förseningarna har visserligen öppnat dörren för konkurrenterna, exempelvis för Apples framgångar på skrivbordssidan och Linux dito bland servrarna. Men Microsofts marknadsandel är – givetvis – fortfarande överväldigande.

Så vad vi än tycker kommer Vista så småningom att bli Microsofts standardoperativsystem. Och frågan är inte om vi kommer att byta till Vista – utan när.

Men det finns ändå goda anledningar för dig som CIO att bida din tid. Uppgraderingar tar tid, är kostsamma, och kräver som bekant tester, utbildning och support. Och sedan är det en fråga om hårdvaran. Vista kommer helt säkert inte att fungera så bra på gamla maskiner.

– IT-cheferna kommer förmodligen inte att investera i uppgraderingar förrän Vista funnits ute på marknaden en tid, säger Jim Michael som är styrelseordförande för Share, en IBM-användargrupp med mer än 2 000 medlemsföretag, där bland annat majoriteten av Fortune 500-företagen ingår. 
– En utbredd uppgradering på företagssidan kommer förmodligen inte förrän Microsoft släppt sitt första servicepack till Vista. Och det kan ta upp till ett år efter lanseringen, fortsätter han.

Hur som helst – det är lika bra att börja planera övergången redan idag. För när operativsystemet väl finns tillgängligt kommer användarna, exempelvis vd:n på ditt företag, att börja ställa frågor om systemet. Och det kommer att dyka upp på nya datorer, såväl bärbara som skrivbordsdatorer – och om det uppstår allvarliga hot mot de Windows XP-baserade företagssystemen kan du tvingas uppgradera illa kvickt.

Säkerhet och administration
Vista har en hel del lockande funktioner för dig som CIO. Den främsta är förmodligen de förbättrade säkerhetsfunktionerna.
– Det här är ett operativsystem som har utvecklats och byggts upp för internet, säger Michael Gartenberg, som är vice vd och undersökningschef hos Jupiter Research.
– Vista lär därför vara mer motståndskraftigt mot internetattacker än XP, tror han.

Som exempel på nya säkerhetsfunktioner kan nämnas identifiering via smarta kort, plus kontroll av användarnamn och lösenord, mer nyanserade inställningar för kontobegränsningar och bra, hårdvarubaserad kryptering som kan skydda dokument om en anställds bärbara dator skulle bli stulen.

Det blir också enklare för utvecklare att skapa sina egna id-kontrollstrategier med biometri och annan hårdvara.
Och nästan lika viktiga är de nya administrationsfunktionerna.
– Vista kommer att underlätta installation, support och administration av användarnas datorer, säger Michael Burk, produktchef för Microsofts klientprodukter.

Enligt honom kommer administratörerna att kunna styra datorernas inställningar via kommandoraden, vilket gör att IT-personalen slipper gå runt till varje dator, exempelvis när det är dags att uppgradera klientversioner av antivirusprogrammen. Och för att underlätta ytterligare levereras Vista bland annat med en uppsättning program för hårddiskspegling och installation. På så vis kan IT-avdelningarna enkelt ställa in standard­installationer och sedan kopiera dem till nya datorer utan större problem.

Ett skinande nytt gränssnitt
Den tydligast märkbara förbättringen är kanske ändå Vistas nya gränssnitt och multimediafunktioner. Det nya Aero-gränssnittet, med genomskinliga fönster och en uppsjö 3d-funktioner, är mycket smidigare (och mer Mac-likt) än motsvarigheten i Windows XP, som ser lite föråldrat ut i jämförelse.

Effekterna kräver förstås en hel del av grafikprocessorn. Men det finns en utväg för system med långsammare grafik. Om grafikprocessorn inte klarar av att hantera Aero, kan användaren helt enkelt stänga av det och få ett enklare och mindre resurs­krävande gränssnitt att arbeta med.

Även om det nya gränssnittet är tilltalande är det ändå rätt osannolikt att det kommer att spela någon avgörande roll för CIO:ns beslut att uppgradera eller ej.
– Okej, det är helt klart ett mycket coolare ­Windows-gränssnitt. Men jag är inte säker på att företagen kommer att göra några stora vinster på att skaffa ett coolare gränssnitt, säger Shares Jim Michael.

Två företagsversioner
Windows Vista kommer att levereras i två företagsversioner, Windows Vista Business och Windows Vista Enterprise.
– Windows Vista Business är optimerat för små och medelstora företag, men utformat för att uppfylla behoven hos företag av alla storlekar, säger Michael Burk på Microsoft.

Han avslöjar även att Vista Business kommer att innehålla IT-administrationsverktyg, sökverktyg för slutanvändare som behöver organisera och sortera stora mängder av ­dokument, samt stöd för Tablet PC.

Vista Enterprise riktar sig till större företag och organisationer och har förbättrade verktyg för programkompatibilitet samt administrationsverktyg för hårddiskspegling (för att skapa och distribuera standardinstallationer). Dessutom ingår möjligheten att köra unix-tillämpningar på Vista-datorer. Vista

Enterprise kommer bara att finnas tillgängligt för företagskunder som är medlemmar i Microsofts Software Assurance-program eller har ett företagsavtal med Microsoft.

Låt Vista smyga in 
Om det inte finns några överhängande skäl för ditt företag att byta till Vista omgående, bör du fundera på att skjuta upp det. Ett annat alternativ är att låta Vista gradvis smyga sig in i företaget, i takt med att ni köper in nya datorer med operativsystemet installerat. Det rekommenderar Bob Enderle, chefsanalytiker hos Enderle Group.

En anledning att gå långsamt fram är att Vistas hårdvarukrav, som nämnts, är större än Windows XP:s, vilket innebär att en hel del av dina gamla datorer inte kommer att ha kraft nog att hantera det.

Trots att Microsoft har publicerat en lista på systemkrav för Vista, har Enderle ställt samman en egen (se rutan Vad krävs av systemet).
– Men den idealiska hårdvaran kommer att utformas speciellt för Windows Vista – och inte finnas tillgänglig förrän i slutet av året, konstaterar han.

Även om du inte planerar att installera Vista förrän om tidigast ett år, bör du fundera över hårdvarukraven redan idag.
– Alla som köper hårdvara i år, bör tänka på att skaffa sådant som räcker till för Windows Vista, säger Ann Westerheim som är chef hos Ekaru, ett företag som levererar tekniktjänster till små och medelstora företag. 
– Eftersom företagsdatorer oftast har en livslängd på tre år kommer du nästan säkert att bli tvungen att köra Vista under den närmaste treårsperioden, fortsätter hon.

Underskatta inte heller den arbetsinsats som ett operativsystembyte kan kräva hos ett stort företag. Eller, som Jeff Reed, teknisk chef hos IT-tjänsteleverantören Logicalis, uttrycker saken:
– De av oss som har gjort det, kan intyga att det aldrig går smärtfritt.

Hög tid att börja
Redan nu är det dags att börja studera Vista genom de produktspecifikationer som Microsoft publicerat på sin huvudsajt och på Microsoft Developer Network. (Se msdn.microsoft.com/windowsvista.)

Om du kan komma med i Microsofts betaprogram, kan du skaffa dig erfarenhet av Vista och, vilket är ännu viktigare, börja testa hur kompatibelt det är med ditt företags nyckeltillämpningar.

När operativsystemet väl släpps, kommer du vilja vara förberedd med en uppgraderingsplan. För uppgradera lär du ändå behöva göra, förr eller senare.
– Frågan är om du kommer att vilja hantera alla patchar och fixar för XP när du kan få allting färdigt som redan byggts in i Vista, säger Michael GartenbergJupiter Research.
– Microsoft säger att det kommer att fortsätta med support för Windows XP och släppa servicepack 3 för XP under andra halvan av 2007. Men trenden står ändå klar – Vista är på väg och kommer så småningom att ersätta XP, fortsätter han.

Trycket kommer bara att öka i slutet på ­januari, när Vista släpps i handeln.
– Just nu fungerar Windows XP bra, trots alla sina tillkortakommanden. IT-cheferna hänger inte på låset för att göra sig av med XP helt och hållet. Men det kan ändras snabbt när Vista släpps, avslutar Bob Enderle.

Av: Dylan Tweeney
Fotnot: Dylan Tweeney är teknik- och
vetenskapsjournalist och bosatt i Kalifornien.

Fakta

 • 10. Single-SKU x64 support
 • 9. Åtkomst för mobila användare, överallt
 • 8. En enda synkroniseringspunkt
 • 7. Integrerad sökfunktion
 • 6. Beteendeprofilering hos Windows ­systemfiler
 • 5. Antispionprogram-motor integrerad i ­operativsystemet
 • 4. Kryptering av hårddiskdata
 • 3. Single worldwide binary
 • 2. Skyddade användare
 • 1. För att till slut måste du uppgradera!
  Källa: Gartner
 • Windows Vista kommer nästan säkert kräva att du uppgraderar dina gamla datorer eller ersätter dem med nya. Här är minimikraven för att få någorlunda prestanda under Windows Vistas förväntade livslängd på tre år, enligt Rob Enderle, ­ansvarig analytiker hos Enderle Group. 
 • Processor: 2 GHz eller snabbare.
 • RAM: 1 GB eller mer.
 • Hårddisk: 80 GB, (installationen kräver 10 GB). Microsoft rekommenderar Serial ATA-hårddiskar.
 • Diskenhet: Dvd krävs för installationen.
 • Grafikkort med 128 MB minne eller den senaste generationens integrerade kretsar. 2 GB minne eller snabbt dual-channel RAM. Båda måste ha stöd för DirectX9, helst DirectX10 och Windows Display Drive för Aero.

Det går att ladda ner många av de funktioner som ingår i Windows Vista gratis eller nästan gratis redan nu. De här till exempel: 

 • Microsoft Windows Live
  Safety Center
  safety.live.com/site/en-US/default.htm
  Letar upp onlinevirus och spion-­program. Kan förbättra datorns prestanda genom att ta bort skräpfiler och optimerar hårddisken. En när­liggande tjänst, Windows Defender, övervakar datorn och letar efter
  spionprogram. Båda är betaversioner.
  Kostnad: Gratis.
 • Microsoft Color Control
  Panel Applet
  http://www.microsoft.com/downloads
  De som sysslar med illustrationer kommer att uppskatta färghante-ringen i Vista. Vill de inte vänta så länge? Då kan de pröva det här ­färghanteringsprogrammet för ­Windows XP.
  Kostnad: Gratis.
 • Kensington
  PC Key
  us.kensington.com/html/6331.html
  Mjuk- och hårdvaruprodukt som skyddar hårddisken med 128-bitars aes-kryptering. Kan endast låsas upp med hjälp av usb-nyckel och lösenord.
  Kostnad: 70 dollar.
 • Axantum Software
  Ax Crypt
  axcrypt.axantum.com
  Gratisprogram som integreras i Internet Explorer och låter användaren kryptera alla filmappar med 128-­bitars aes-kryptering bara genom ett högerklick.
  Kostnad: Gratis.
 • Microsoft Alt-Tab Replacement Stardock WindowBlinds
  www.windowblinds.net
  Gör det möjligt att använda nya ­teman i Windows XP och att få tillgång till flera tusen nedladdningsbara teman – några av dem är väldigt lika Vista.
  Kostnad: 20 dollar. Sajten erbjuder dessutom en 60-dagars provperiod.